A Varsói Egytem Kémiai Karának kutatói olyan új fájdalomcsillapításra alkalmas hatóanyagot fejlesztettek ki, amely állításuk szerint ötezerszer hatékonyabban enyhíti a betegek szenvedését, mint a jelenleg ismert szerek - idézte az egyetem bejelentését a Radio Poland. Az új hatóanyag egyszerre nyomja el és enyhíti a fájdalmat - magyarázzák a kutatók.

Rafal Wieczorek, a kutatócsoport egyik tagja felhívja a figyelmet arra, hogy a ma használatos fájdalomcsillapítók vagy az egyik, vagy a másik úton fejtik ki a hatásukat, egyikük sem "támad" mind a két fronton.

A fejlesztők szerint készítményük alkalmas az égési sérülések okozta fájdalom enyhítésére, akárcsak az akut traumás sérülésekkel járó kínok csökkentésére. Emellett egyszerű fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. Szemben a morfiummal az új szer nem okoz függőséget és nincsenek számottevő mellékhatásai. Jóval kisebb koncentrációban szedhető, mint a morfium.

A kutatócsoport jelenleg a klinikai kísérletek első fázisában tart, és az tervezi, hogy ha hatóanyaguk kiállja a próbákat, akkor szabadalmaztatják Lengyelországban, illetve világszerte számos további országban.