A nagyvállalatok, különösen a kivitelre termelők számára egyértelmű, hogy az euró bevezetése lényegesen megkönnyítené életüket, számos adminisztratív és pénzügyi munkától megszabadulhatnának, s könnyebb, átláthatóbb lenne a cégek, a termékek és az árak összehasonlítása is - vonták le a következtetéseket a felmérés készítői. A nagyvállalatok döntő többsége öt éven belül szeretné bevezetni az eurót Csehországban.

Az újságban csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérési eredményekből ugyanakkor kiderül, hogy a kisebb cégek és vállalkozók elégedettek gazdasági-pénzügyi helyzetükkel, amely a legjobb az utóbbi fél évtizedben. Ők azonban attól tartanak, hogy az euró bevezetésével a külföldi gazdasági problémák is begyűrűzhetnek az országban, ami megzavarhatná tevékenységüket - írja az MTI.

A CSOB elemzői kissé meglepőnek tartják a kis- és közepes vállalkozók megnövekedett euróellenességét, mert az általános szakértői vélemények szerint a közös pénz bevezetése ennek a vállalkozói rétegnek is segítene. (Így öntötte el a forint Magyarországot.)

Vladimír Dlouhy, a cseh gazdasági kamara elnöke szerint a kisebb vállalatoknál valóban nincs különösebb jelentősége az euró bevezetésének, a tulajdonosokat elsősorban az átállás költségei riasztják el. "Mindezek ellenére egyértelmű, hogy folytatni kell a vitát az euró csehországi bevezetéséről. Az euróövezetnek be kell bizonyítania, hogy sikerült legyőznie a válságot és kész az újabb országok felvételére. Az euró bevezetésére Csehországnak is fel kell készülnie" - állítja Vladimír Dlouhy a napilapban. Leszögezte: csak az euró bevezetésével biztosítható, hogy Csehország az Európai Unió azon országainak csoportjába tartozzon, ahol a legfontosabb döntések megszületnek.