Adatvezérelt üzemmódra vált ennek megfelelően várhatóan minden eszköze esetében kamatemelési ciklusba kezd júliustól az Európai Központi Bank (EKB) – mondta a júniusi kamatdöntést kísérő sajtótájékoztatón, ezúttal Amszterdamban, Christine Lagarde, az EKB elnöke.

Az Európai Központi Bank kitart amellett, hogy júliusban 25 bázisponttal történelmi fordulópontként kamatot emel. A júniusi, a feltételeket egyelőre változatlanul hagyó kamatdöntés azt is kiemelte, hogy a jövő havit egy újabb emelés követi szeptemberben, ahol könnyen lehet, hogy felgyorsítja szigorítás ütemét az eurozóna jegybankja.

Azt követően a beérkező adatok függvényében alakul a kamatpálya, de az is valószínűsíthető, hogy szeptembert követően is egy elhúzódó, fokozatos szigorítási pályát fog követni az EKB kormányzótanácsa.

A legújabb kutatás értelmében jelentősen emelte az inflációs várakozásokat az EKB szakmai stábja. Az infláció az eurotérségben 6,8 százalék lehet az idén, 3,5 százalék jövőre, míg 2,1 százalékra mérséklődhet a mutató 2024-ben. Ezek a számok megahaladják a márciusi prognózist, egyben huzamosan a 2 százalékos cél feletti rátás feltételeznek.

Vége az eszközvásárlásnak

A kormányzótanács arról is döntésre jutott, hogy véget vet július elejére eszközvásárlási programjának (APP). A hozamok befektetésének lehetőségét fenntartja, ezzel biztosítja a rugalmas fellépést a mindenkori likviditási szükségletek kielégítése érdekében.

Ha kell az EKB a pandémiás alapjának 1700 milliárd eurós keretéből adódó hozamokat is kész rugalmasan felhasználni.

A magas infláció ellenére a magas foglalkoztatottság és a megtakarítások magas szintje biztosítja a növekedési támasz, ezért idén 2,8, míg 2024-ben 2,1 százalékos lehet a térség növekedése. Ezek is jelentős csökkenést mutatnak az idei és a jövő évre nézve, míg 2024-re ezzel javította a stáb a kilátásokat.

Lassan, biztosan, rugalmasan

Lagarde kérdésre elmondta, tudatosan a 25 bázispontos kamatemelés mellett kötelezte el magét a kormányzótanács júliusban. Ez jelzésértékű, azért nem lesz jövő hónapban nagyobb emelés, hogy jelezze az EKB a piacnak, hogy elindult egy úton, de megfontolva halad.

Megvan mindennek a sora, ezért nem emelt már most kamatot az EKB – ezért először leáll az eszközvásárlással a július elejére, azt követően jön majd az első, 25 bázispontos emelés júliusban, amit akár nagyobb emelések is követhetik szeptemberben vagy azt követően.

Nem veszünk kényszerzubbonyt
– mondta Lagarde. Ennek megfelelően a tavaly decemberben kezdődött normalizálódás beérik júliusban, véget ér a nemkonvencionális monetáris politika, és hagyományosan csatornákon, meghatározóan adatvezérelten fogja a döntéseit meghozni az EKB kormányzótanácsa.