Az euróövezet gazdasága még nem jutott túl a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatáson, és az infláció növekedése is a járvány következménye - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden, az EKB éves jegybanki konferenciájának megnyitóján.

A koronavírus járvány miatt online rendezvényként tartott konferenciát megnyitó beszédében Lagarde azt emelte ki, hogy a közös pénzt használó 19 európai uniós tagország alkotta euróövezet gazdasága "már elérte a mélypontot, de még nincs teljesen túl a nehezén" . Az infláció meglódulása is éppen arra vezethető vissza, hogy a gazdaság még csak kilábal a járványügyi korlátozások okozta válságból. Így a fogyasztói árak emelkedése valójában csak "az újranyitással kapcsolatos átmeneti inflációs szakasz" - magyarázta az EKB elnöke.

A tavalyi alacsony, és az idei magas inflációs ráta átlagosan megfelel a világjárvány előtt, 2019-ben megfigyelt inflációs rátának - mondta, hozzátéve, hogy az árszínvonal nagyjából olyan, mintha az infláció a járvány előtti szinten maradt volna. Az EKB ezért nem fogja  túlreagálni a helyzetet - ígérte Lagarde, mivel nincs oka a beavatkozásra csak azért, mert az infláció egy ideig a kétszázalékos célérték felett van. Az EKB türelmes maradhat, amíg az a meggyőződése, hogy a hosszabb távot, a járvány előtti időszakot is tekintve túl alacsony inflációs ráta javulása fenntartható - közölte az euróövezeti jegybank vezetője.

Az EKB várakozásai szerint az infláció középtávon a kétszázalékos cél alatt marad. Számításai szerint az idén ugyan éves átlagban 2,2 százalék lehet, jövőre viszont 1,7 százalékra csökkenhet.

Az EKB vezetője az utóbbi hetekben többször kifejtette, hogy a fogyasztói árak emelkedése átmeneti, és a járvány miatti válságból eredő különleges tényezőknek tulajdonítható. Így például a nyersolaj ára a világpiaci kereslet alacsony szintje miatt a világjárvány 2020 tavaszi kitörése után meredeken süllyedt, időközben viszont jelentősen emelkedett. Ugyancsak komoly hatással volt az euróövezeti inflációra, hogy a térség és az EU legnagyobb gazdaságában, Németországban az év elején visszavonták a válság miatt tavaly átmenetileg bevezetett áfacsökkentést.