Mindenkinek megfordult a fejében, milyen lenne, ha az ölébe hullana egy mesés kincs. Például a kertjében ásva ékszeres doboz tetején koppanna az ásó hegye, vagy egy ismeretlen rokon óriási vagyont hagyna rá, vagy megütné a lottóötöst. Egy koreai takarítóval megesett egy ilyen csoda és a kérdés már csak az, hogy a végelszámolásnál összegszerűen mekkora lesz a szerencséje - derül ki a CNBC cikkéből.

A neve eltitkolását kérő mázlista férfi a dél-koreai Incshon város nemzetközi repülőterén a kukában talált néhány egy kilogrammos aranyrudat újságpapírba csomagolva - derült ki helyi médiajelentésekből. A kincs összértéke 350 millió von (325 ezer dollár, 85 millió forint). Az aranyrudakat megtarthatja, ha azok tulajdonosa nem tart rájuk igényt.

Meglepő vagy sem, az utóbbinak igen jó az esélye. A tulajdonos ugyanis két segítő bevonásával azért választotta az aranyrudak továbbításának sajátos módját, mert attól tartott, hogy lebukik velük a vámellenőrzésen.

Az illető Hongkongból Japánba utazott Dél-Koreán keresztül abban a hitben, hogy ezzel a kitérővel könnyebben magával viheti vagyonát.

A szerencsés takarító akkor sem jár rosszul, ha az aranyrudak tulajdonosa nem tagadja le, hogy övé a kincs - ami nyilván maga után vonná a hatóságok érdeklődését a sárga fém eredetéről, illetve kicsempészésének okáról. Ebben az estben az aranyrudak piaci árának 5-20 százaléka ütheti a markát, ami szerencsés esetben 17 millió forintnak megfelelő koreai vonnal gazdagítaná. Csak akkor bukja el teljesen a megtalálónak járó pénzt, ha kiderül, hogy az aranyhoz bűncselekmény kapcsolódik.

A fotó forrása: Shutterstock