A nem végleges eredmények szerint eddig 42 helyet szerzett meg a brit helyhatóságokban Nagy-Britannia függetlenségi pártja (UKIP). Ahol elindult, ott begyűjtötte a szavazatok átlag 26 százalékát - tudósított a BBC. Nigel Farange, a párt vezetője máris úgy látja, hogy ezzel erős pozíciót építettek ki a következő parlamenti választások előtt. Az UKIP 1700 jelöltet állított, nagyjából annyit, mint a Liberális Demokraták, az ország eddigi harmadik legnagyobb pártja. Összesen 2300 képviselői helyért folyt a küzdelem tízezer induló között. A füg0getlenségi párt megháromszorozta indulói számát a 209-es hasonló szavazáshoz képest.

Az UKIP négy éve összesen hét önkormányzati képviselői helyet tudott megszerezni, míg most csak Lincolnshire-ben 16-ot, amivel a helyi önkormányzat hivatalos ellenzéki erejévé lépett elő. A párt átlagosan 12 százalékpontot javított 2009-es támogatottságán. Farange a siker titkát abban látja, hogy a választók jelentős részének elege van az országot eddig irányító elitből. A hagyományos pártok ugyanúgy beszélnek, ugyanazt akarják és olyan emberekből állnak, akiknek soha nem volt igazi állásuk a való világban - fejtegette a BBC-nek.

A konzervatívok azzal maszkírozzák visszaesésüket, hogy a szavazók két parlamenti voksolás között hagyományosan büntetik a kormányzó erőket. A toryk sok helyet megtartottak azok közül, amelyeket 2009-ben még ellenzéki pártként szereztek meg az akkor éppen a válságkezelés miatt büntetett Munkáspárttól, ám elvesztették az irányítást két helyhatóságban. Elemzők szerint az UKIP előretörése nehéz helyzetbe hozza David Cameron miniszterelnököt, aki népszavazást ígért az EU-tagság feladásáról. A Munkáspárt szerint a helyhatósági szavazás eredményének ébresztőként kellene hatnia a mérsékelt politikai erőkre.