Az európai oltási kampány lomha indulása után, amit a gyenge uniós vakcinaellátás okozott, a kontinens országai, köztük a legnagyobbak, Franciaország, Németország és Olaszország felpörgetik lakosságuk beoltását – írja a Financial Times.

Mi történik Európában?

Eközben kénytelenek tovább küszködni a koronavírus-járvány harmadik hullámával. A párizsi vezetés már április második hétvégéjén bejelentette, hogy felgyorsítja oltási kampányát, mégpedig az először a Egyesült Királyságban kipróbált módszerrel, a két oltás közti időszak meghosszabbításával. A Pfizer- és a Moderna vakcinák beadásának időközét négyről hat hétre növelik.

Emellett az AstraZeneca gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett vakcináját minden 55 év feletti franciának elérhetővé teszik, továbbá előnyben részesítik a Johnson & Johnson a héten frissen érkező oltását, amelyből egy szúrás is elég. Már látjuk az első jeleit annak, hogy a korlátozások és az oltások felpörgése lehetővé teszi a járvány ellenőrzés alá vonását – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter. A felpörgő kampányban Franciaországban április 9-én pénteken egyetlen nap alatt több mint 510 ezer szúrást adtak be.

Németországban az első dózisukkal beoltottak száma egy héten belül több mint negyedével, 12,7 millióra nőtt – derült ki a Robert Koch Intézet jelentéséből. Ezzel szombatra a legalább egy szúráson túllévők aránya 15,2 százalékra ugrott. A rekordot április 8-án állítottak fel egy nap alatt 719 ezer oltás beadásával. A gyorsulás az ottani háziorvosok bevonásának köszönhető, akiket április elejétől látnak el oltásokkal. A kormány tervei szerint heti egymillió dózist akarnak csak nekik juttatni – mondta Jens Spahn, egészségügyi miniszter.

Olaszországban a napi oltások hétnapos mozgóátlaga 200 ezer felett van március vége óta – derül ki a brit üzleti lap oltási barométeréből. A hatóságok optimisták a korlátozások enyhítésének lehetőségével kapcsolatban, bár konkrét dátumot nem mondanak. Ugyanakkor ehhez minden tartomány esetén külön-külön figyelembe fogják venni, hogyan állnak az oltási kampányukkal.

Maradnak a lezárások

Franciaországban egyelőre érvényben maradtak a kőkemény lezárások, amelyek utazási tilalmat, boltbezárásokat és este 7 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalmat foglalnak magukban. Németországban újabb szigorításokra készülnek, miután a fertőzések száma még mindig magas és a kórházi ágyakat koronavírus-betegek foglalják el. Az országban először a járvány kezdete óta országos szintű kijárási tilalom bevezetését tervezik, amely automatikusan lépne életbe, ha a fertőzések száma elér egy bizonyos szintet.

A virológusok arra figyelmeztetnek, hogy az oltási kampányok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy a hatóságok ellenőrzés alá vonják a járvány terjedését. Főként az új vírusvariánsok gyors terjedése mond ennek ellent, de az oltások korlátozott hatékonysága is számít. Például Franciaországban Moselle környékén, illetve a tengerentúli területeken nem ajánlják az AstraZeneca készítményének használatát, mert ezeken a részeken a koronavírus dél-afrikai mutánsa terjed, amely ellen ez a vakcina kevéssé hatásos.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint a legalább egy oltást kapók száma több mint 2,9 millió, akik közül 1,2 millióan a második szúrásukon is túl voltak. A legalább egyszer beoltottak aránya a lakossághoz viszonyítva 29 százalék volt.