Az 59 éves Mark Cuban az Egyesült Államok egyik sztár üzletembere: a Forbes 3,7 milliárd dollárra értékelte vagyonát, amivel Donald Trumppal kerül egy súlycsoportba. Azzal is hasonlít az USA elnökére, aki az ingatlanbizniszből nyergelt át a politikára, hogy könyvet írt az üzleti siker titkáról és valóságshow-sztárként Amerika-szerte ismert. Trump 2016-os elnökválasztási kampányában vállalkozó kollégája egyik legélesebb bírálója volt.

Cuban a Shark Tank nevű sorozatban szerepel, amelyben ifjú vállalkozók igyekeznek meggyőzni egy "befektető cápákból" álló panelt arról, hogy érdemes a pénzüket az üzletükbe fektetni. Cuban 2017 közepéig 111 epizódban 85 üzletet kötött, összesen majdnem 20 millió dollárt fektetve be. Az utóbbi nagyobb is lehet, mert a tévéképernyőn látható kézfogás után magánbizniszként folytatják a felek együttműködésüket.

Két végén égeti

Cuban tudja, hogyan legyen folyton elfoglalt: tulajdonosa az NBA-ban játszó Dallas Mavericks kosárlabdacsapatnak, további vállalkozásai vannak és állandó szereplője az ABC-nn látható Shark Tank valóságshow-nak - mutatja be az üzletembert olyan vállalkozóként a CNBC, aki két végén égeti a gyertyát. Ennek tükrében nem meglepő, hogy azokat az alkalmazottait értékeli, akik valami különlegeset nyújtanak neki mint munkaadónak.

Így jellemzi kedvesen embereit. Azok, akik hosszú ideje dolgoznak nekem, nem csupán okosak, szorgalmasak és olyanok, akik gyorsan tanulnak. Ezenfelül tudják azt is, hogy a legnagyobb érték, amit egy főnök díjazni tud, a stressz csökkentése. A milliárdos üzletember ezzel a megjegyzésével valójában beletrafált vagy, ha tetszik, szubjektív nézőpontból megfogalmazott egy bizonyított tényt.

Kutatások szerint

A szociológiai vizsgálatok szerint a stressz jelentős hatást gyakorol az emberek teljesítményére, termelékenységére. Egy becslés szerint az amerikai gazdaság évente 300 milliárd dollárt veszít a stressz okozta gondok miatt. (Ez több mint kétszerese Magyarország éves GDP-jének). A stresszes dolgozók többször hibáznak, késnek a munkából és nem tudják tartani a határidőket. Ráadásul negatívan hatnak kollégáikra is.

Stressz: sokba kerül
Kép: Shutterstock

Ennek tükrében nem meglepő, hogy Cuban azt mondja: "Bárki, aki mérsékli stresszemet, felbecsülhetetlen értéket képvisel számomra. Soha nem akarok megválni tőle. Jellemző, hogy azok az emberek generálják a legtöbb stresszt, akik azt hiszik, hogy nélkülözhetetlenek. Ők kavarják a legnagyobb értelmetlen vitákat, ők drámáznak a legtöbbet, összességében nehezebbé teszik a dolgomat."

A nagy titok

Egy másik üzletember, az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb vállalkozója, James Caan csatlakozik az előtte szólóhoz. Három jellemzőben foglalja össze, mivel teheti boldoggá egy alkalmazott a főnökét. Késznek kell lennie arra, hogy a munkaköri leírásában foglaltaknál többet vállaljon, hogy az elvárhatónál jobban teljesítsen és kezdeményezőnek kell lennie.

Semmi sem hátráltatja jobban a menedzsert, mint hogy állandóan kézen fogva kell vezetnie az embereit és folyton helyettük kell gondolkodnia. Caan egyébként CNBC The Business Class műsorát is vezette, amely olyanok üzleti tanácsait adja közre, akik már fel tudnak mutatni valamit. A jó beosztottnak van véleménye és konstruktív visszajelzéseket ad, amikor a helyzet ezt kívánja.

Saját tapasztalat

Cuban elárulja, hogy a stresszmentes munka jelentőségét saját magán tanulta meg. Ifjabb korábban ugyanis kiabálós, veszekedős ember volt, amivel stresszes környezetet teremtett maga körül és ez meglátszott üzleti teljesítményén is. Ha növeled a stresszt magad körül, akkor a környezetedben lévők teljesítménye, versenyképessége hanyatlik - fejtegette egy interjúban nemrégen.

Filozófiáját a következő jó tanácsban foglalja össze mindazoknak, akik arra kíváncsiak, hogyan válhatnak jó munkatárssá:

Ha enyhíted a stresszt, akkor jól fogsz muzsikálni. Ha drámákat provokálsz, akkor nem fogsz jól szerepelni.

A címlapfotó forrása: Shutterstock