Oroszország és az Egyesült Államok Milanovics szerint "megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek", Kína viszont már nem ebbe a kategóriába tartozik.

A horvát államfő úgy látja, az Európai Unió sokáig "abban az illúzióban ringatta magát", hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

Milanovics megítélése szerint Emmanuel Macron francia államfő kedden valójában azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain "megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából".

Horvátországnak nincs ipara, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren. Az euró küszöbönálló bevezetése Horvátország számára azért jó, mert ott rendkívül kiszolgáló a gazdaság

- jegyezte meg Zoran Milanovics, hozzátéve: Horvátország az európai történésektől és különösképpen a németországi helyzettől függ: "Amilyen nekik lesz, olyan lesz nekünk is a helyzetünk."

Bizonytalan időkben fontos a versenyképes gazdaság

Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanoviccsal abban, hogy a háború miatt nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról, de a térség más országaival fenntartottakról is

 - húzta alá Borut Pahor, aki szerint a gazdaságoknak versenyképeseknek, nyitottaknak és rugalmasoknak kell lenniük ahhoz, hogy felkészüljenek az ilyen válságokra minimális állami beavatkozás mellett.