.Az elmúlt öt évben emberek milliói váltak krónikusan alultáplálttá, míg több ország küzd a hiányos táplálkozás különböző formáival. A friss becslések szerint mintegy 700 millió ember nem jut elegendő ételhez. A probléma pedig nemcsak a haramdik világé: Magyarországon mintegy 900 ezer embernek jelent valamilyen szinten nehézséget az, hogy kellő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez jusson, míg 242 ezernek mindennapi probléma az alultápláltság a 2018-as adatok szerint (a válság miatt most tovább nőhetett a számuk) - írja az Euronews az ENSZ jelentése alapján.

A jelentésből kiderül, hogy a nélkülözők száma tavaly mintegy 10 millióval volt több az előző évhez képest, és mintegy 60 millióval több, mint öt évvel ezelőtt. A nem éhezők, de kényszerből rosszul vagy hiányosan táplálkozók száma eléri a kétmilliárdot.

Az ENSZ 2015-ben meghirdette a Zero Hunger programot, hogy felszámolja a világon az éhezést, javítsa a táplálkozást és az élelmezésbiztonságot, és hogy 2030-ig több ember csatlakozzon a fenntartható gazdálkodáshoz. A legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy még nagyon hosszú utat kell megtenni ezen célok elérése érdekében. Ázsiában éhezik a legtöbb ember, jelenleg mintegy 381 millióan, míg Afrikában 250 millió ember, további 48 millió pedig Latin-Amerikában és a karibi térségben.

A mostani járványhelyzet miatt az idei, kifejezetten erős és veszélyes sáskajárás is rontott az élelmezési helyzeten.