A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Schulz hétfő délután közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti az álláspontját. A lett elnökség azonban azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Ebben az helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen. Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai - a tagállami csúcsvezetők - részt kívánnak venni az üléseken, most azonban mégis bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába. Meg kell ugyanis oldani azt a procedurális problémát, amelyet úgy fogalmazott meg, hogy Orbán mégsem képviselheti a tagországok tanácsát az EP-ülésen.

Végül az lett az egyeztetés eredménye - közölte az EP sajtószolgálata -, hogy Orbán Viktor felszólal a plenáris ülés "Magyarország-vitájában", amely 17 órakor kezdődik. Utána a magyar kormányfő 19 órakor sajtótájékoztatót tart.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiak azon indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.

QP | Quality Placement