Nem számíthat dinamikus fellendülésre a német építőipar a koronavírus-járvány után - olvasható az EY Parthenon üzleti tanácsadó vállalat frissen publikált elemzésében.


Az ingatlanbérleti hozamok zsugorodása, az építőipari kapacitásban bekövetkezett csökkenés, valamint a rendelkezésre építési telkek egyre fokozódó szűkössége miatt az idén az építőipari termelésben legfeljebb stagnálásra számítanak a felmérést készítő szakértők. A legnagyobb hátráltató tényezőt azonban az építési alapanyagok egyre növekvő hiánya és a kivitelezési költségeknek az ezzel együtt járó emelkedése jelenti - állapították meg az elemzők. A jelentés következtetése szerint mind a magasépítő, mind pedig a mélyépítő ágazatban az idén legfeljebb stagnálásra lehet számítani Németországban, a növekedés csak jövőre indulhat meg, de akkor is csak meglehetősen visszafogott mértékben.

A tanácsadó vállalat májusi felmérésében megkérdezett mintegy 800 építőipari vállalatnak 43,9 százaléka számolt be nehézségekről az építési alapanyagok időben történő beszerzésében. Az áprilisi felmérésben ez az arány még 23,9 százalék volt.

Az EY Parthenon várakozásai szerint 2022-ben 253,2 milliárd euró lesz a magasépítő ágazat termelési értéke, 1,4 százalékkal magasabb az ideinél, amit 2023-ban további 1,5 százalékos növekedés követ majd. Az elmúlt évekre jellemző magas növekedési ütemre már nem lehet számítani - írják. Főként a kiskereskedelem, a szállodaipar és a vendéglátóipar építőipari megrendelései gyengélkednek majd az elkövetkező években a prognózis szerint.

A koronavírus-válságévben, 2020-ban elsősorban az üzleti célú építőipari megrendelések csökkenését szenvedte meg a magasépítő ágazat, az új építésű üzleti ingatlanok megrendelései 3,5 százalékkal, a renoválási megrendelések 2,5 százalékkal csökkentek. Összességében a nem lakáscélú építőipari megrendelések tavaly 1,5 százalékkal csökkentek, miközben a lakásépítések továbbra is növekedtek. Az állami építőipari megrendeléseket alig befolyásolta a koronavírus-válság, az állami megrendelések 4,9 százalékkal növekedtek.

A tanulmány készítői szerint az építőiparban az elkövetkező évekre várt gyenge növekedés ellenére is meredeken növekedni fognak az árak, mégpedig az inflációt meghaladó mértékben. Az áremelkedés okaiként az alapanyagok drágulását, a kapacitás csökkenését, valamint az olyan hatósági előírások szaporodását jelölték meg, mint például az akadálymentesítés, valamint a hőszigetelés. "Az építőiparban az átlagot meghaladó áremelkedésre számítunk az elkövetkező években" - jelentette ki Axel Schäfer, az EY Parthenon építőipari szakértője.