Recep Tayyip Erdogan a kért biztonsági protokoll hiánya miatt az előzetes tervvel ellentétben nem megy el hétfőn az ENSZ 26. klímakonferenciájára Glasgow-ba - írta meg az MTI az NTV török hírtelevízióra hivatkozva.

A COP26 eddigi legnagyobb meglepetéséről a török elnök a G20-országcsoport vezetőinek kétnapos római találkozójáról hazatérőben, a repülőgépen beszélt újságíróknak. Mint kifejtette: a biztonsági protokollra vonatkozóan olyan igényei voltak, amelyeket minden külföldi útja során teljesítenek, és nemcsak az ő, hanem a többi vezető esetében is.

A fogadó fél azonban Erdogan elmondása szerint az utolsó pillanatba jelezte, hogy e kéréseknek nem tud eleget tenni. Erdogan azonban azzal folytatta, úgy tudják:  a szóban forgó igényeket egy másik ország vonatkozásában kivételesen mégis teljesíteni tudták a szervezők. Ebből az elnök azt a következtetést vonta le, hogy a döntés nemcsak a török küldöttség biztonságával, hanem országa tekintélyével is kapcsolatos volt.

A török parlament október elején ratifikálta a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt, utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból.