Optimista a 2021-es kilátásokat illetően a tőzsdén jegyzett Erste csoport. Az optimizmus alapja a kelet-közép-európai gazdaságok előrejelzett 3-6 százalékos növekedésén alapul. Az Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban látható fizetésképtelenségi, elmúlt évről áthúzódó hatások ellenére a bankcsoport a kockázati költségek idei mérséklődésével és nyereségének növekedésével számol.

Magabiztos vagyok a 2021. évvel kapcsolatban. Idén határozott gazdasági felívelést láthatunk a régióban, s ezzel az előjelek is negatívról pozitívra váltanak" - jelentette ki Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök-vezérigazgatója. Ez a fellendüléssel kapcsolatos optimizmus többek között azon a tényen alapul, hogy a lakosság oltási lefedettsége mérsékelten, de folyamatosan növekszik.

Növekedés követi a recessziót

A koronavírus-járvány nyomán a kelet-közép-európai gazdaságok 2020-ban recesszióba csúsztak, habár a gazdasági visszaesés az eredetileg feltételezettnél kevésbé bizonyult súlyosnak. Míg a Szerbiát érintő hatások viszonylag enyhének számítottak, hiszen az ország GDP-je csak 1,1 százalékkal esett vissza, a horvát gazdaság már 8,5 százalékot zuhant 2019-hez képest. Ausztriában a GDP tavalyi visszaesése viszonylag erőteljesnek mondható a maga 7,2 százalékos értékével. Az előzetes adatok szerint 2020-ban a gazdaság 5,6 százalékkal esett vissza Csehországban, 5,2 százalékkal Szlovákiában, 5,1 százalékkal Magyarországon és 3,9 százalékkal Romániában.

Az Erste csoport fordulatot lát 2021-ben, a legnagyobb GDP-növekedés Magyarországon (5,5 százalék) és Szerbiában (5,0 százalék) várható. A horvát, a román és a szlovák gazdaság is várhatóan 4 százalékot meghaladó mértékben nő idén, őket alig lemaradva követi Csehország 3,9 százalékos bővüléssel. A 2020 negyedik negyedévében egyes kelet-közép-európai országokban látható GDP-dinamika bizakodásra ad okot: a magyar, a szlovák és a román gazdaság az előző negyedévhez képest váratlanul nagyot nőtt a bevezetett korlátozások tompító hatása ellenére.

Az Erste is nyereségesebb lehet

A fenti gazdasági előrejelzések mentén az Erste 2021-ben már jobb pénzügyi eredményekre számít. "Határozott változást fogunk tapasztalni a jövedelmezőségünk alakulásában" - jelentette ki Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök-vezérigazgatója. A bankcsoport nettó eredménye a kockázati céltartalékolás magas szintje miatt 46,7 százalékkal 783 millió euróra esett vissza 2020-ban, ám a várakozások szerint 2021-ben ismét növekedésnek indul.

Az Erste csoport vezérigazgatója nem látja a sokat emlegetett "fizetésképtelenségi hullámot" a régió gazdaságaiban. "Azok a jelek, amelyeket most, a törlesztési moratóriumok kifutásakor látunk, többnyire pozitívak. Az állami támogatási programok lejárata természetesen hozzájárul majd a fizetésképtelenség növekedéséhez, de ez csak az előző évek áthúzódó hatásaként jelentkezik".
A belső előrejelzések alapján az Erste csoport növekedésre számít az idén mind a hitelezési volumen, mind pedig az alapkezelési, értékpapírkereskedési és biztosítási ügynöki tevékenységén elért nettó jutalékbevétel terén. Ezért a bankcsoport - az euróövezet negatív kamatlábai ellenére - várhatóan a működési eredmény növekedéséről számolhat be. Emellett a kockázati költségek csökkenése valószínűsíthető 2021-ben. Összességében az Erste csoport a nettó eredmény javulására számít az idén.