A koronavírus-járvány az egész világon teszteli a művészek leleményességét, miután lehetetlenné tette a koncertezésüket, elszakítva őket a közönségüktől és megfosztva bevételi forrásaiktól. A Dél-bohémiai Szimfonikus Zenekart ezenfelül még az is sújtotta, hogy felújítják koncerttermüket, ezért még próbatermük sem maradt, ám találtak megoldást - derül ki a Radio Praha cikkéből.

Beköltöztek a Ceské Budejovice mellett lévő Planá repülőtér indulási várótermébe, amelynek kiváló az akusztikája. Onnan adtak streamelt koncerteket és CD-felvételeket is készítettek. A 37 tagú zenekar ennek köszönhetően ebben a szezonban huszonkét felvételt vett fel. A legutóbbin vendég művészként Pavel Sporcl hegedűvirtuózzal játszottak együtt.

Az erről a koncertről készült videófelvétel igazán egyedinek mondható, hiszen a háttérben a kék ég és bárányfelhők, illetve  az elhagyott kifutópálya látható. A zenekar vezető karnagya, Jan Talich büszke covid összeállításukat, amelyet Sporcl mellett olyan hegedűsökkel vettek fel, mint Iva Bittová és Václav Hudecek. Úgy véli, hogy a járvány alatt készített felvételeik egyfajta kordokumentumok lesznek.