Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására érkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is.

Kijelentette: "nemzetközi botrány", hogy civilek, európai állampolgárok élete került veszélybe, ezért különböző intézkedések meghozatalán, szankciók bevezetésén fognak dolgozni. Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt - idézi az MTI.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia a fehérorosz vezetésre. További szankciókat kellene kivetnie, célzottan azokkal szemben, akik felelősek az utasszállító kényszerű leszállásáért. Szavai szerint tárgyalni kell légiforgalmi korlátozásokról Fehéroroszországgal összefüggésben. Hozzátette: az egyes tagországok nemzeti szinten maguk is bevezethetnek repülési korlátozásokat.

"Úgy vélem, az a legjobb módszer, ha a felelősökre először nyomást gyakorlunk az ilyen cselekedetek miatt. Bízom abban, hogy egységes fellépésről állapodhatunk meg nemzetközi szinten" - fogalmazott.

Alexander de Croo belga miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie Fehéroroszországgal szemben, megszorító intézkedéseket kell hoznia az utasszállító repülőgép kényszerleszállása miatt. Meg kell mutatni, hogy ilyen cselekedet nem maradhat válaszintézkedés nélkül. Az EU-nak egyértelmű üzenetet kell küldenie - szögezte le.

"A Minszk elleni lépéseknek gyorsaknak és szigorúaknak kell lenniük" - fogalmazott.

A belga miniszterelnök közölte azt is, hogy a hétfő este kezdődő uniós csúcson javasolni fogja, hogy a tagállamok tiltsák meg a leszállást a Belavia fehérorosz légitársaságnak az Európai Unió területén.

Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök hétfői Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte az incidenst.

"Biztosítani kell, hogy minden utas biztoságban folytathassa útját a litván fővárosba" - fogalmazott. Hozzátette: a nemzetközi légiszállítás szabályainak megsértését a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni - szögezte le.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is részt vett.

A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek.