Az eurózóna kormányai és az Európai Bizottság visszautasította ugyan azt a hét végén nyilvánosságra került német elképzelést, miszerint uniós ellenőrzés alá kellene vonni a görög költségvetés végrehajtását, ám Berlin ennek ellenére kitart elképzelése mellett - írja a Wall Street Journal. A német politikusokat egyre jobban frusztrálja, hogy Görögország képtelen teljesíteni hiánycsökkentési vállalásait és nem halad azokkal a reformokkal, amelyeket a 110 milliárd eurós első EU-IMF kedvezményes hitel elnyeréséért vállalt.

Berlin ezért új módszereket keres arra, hogy a második, 130 milliárdos csomag hatályba lépése után az előre eltervezett pályán tarthassák a görög válság kezelését. Angela Merkel kancellár az EU hétfői csúcsértekezlete után kijelentette: ha egy ország nem teljesíti vállalásait, azt erős külső ellenőrzés alá kell vonni. Ez nem igaz Portugáliára és Írországra, amelyek szintén kaptak EU-IMF segítséget, igaz viszont Görögországra - tette hozzá.

Többé-kevésbé diplomatikus anyázás

A görög politikusok és média dühödten reagált a német követelésre, amelyben az ország nemzeti szuverenitásának megszégyenítő korlátozását látják. A To Vima című lap a költségvetés végrehajtásának feltétel nélküli átadását látja a javaslatban, egyes kommentátorok az ország véres náci megszállásához hasonlítják a felvetést.

A feszültség növekedése kettős csalódást takar. Egyrészt Európa-szerte egyre kevesebben bíznak abban, hogy a görög segélycsomagok meghozhatják a tőlük várt eredményeket, másoknak viszont az okoz csalódást, hogy az európai politikai elit csak újabb és újabb megszorításokat képes gyógymódul ajánlani a válságra, amelyek viszont nem igazán működnek.

Hagyjanak minket békén!

Athén a válság kezdete, 2010 óta képtelen teljesíteni a büdzsé deficitjének csökkentésére vállalt céljait. Ennek részben az az oka, hogy nem tud előrejutni a gazdaság átalakításában, részben viszont az, hogy a kiadáscsökkentések és adóemelések egyre mélyebb recesszióba taszítják a gazdaságot.

Az uniós segítség fejében vállalták például túlhizlalt közszféra lefogyasztását, harmincezer közalkalmazott elbocsátását. Eddig azonban kevesebb mint ezer embert küldtek el, tízezren pedig korengedményes nyugdíjba mentek, amivel a szintén tarthatatlan nyugdíjrendszerre terhelték át foglalkoztatásuk-eltartásuk problémáját. Fellazították ugyan - a jogászoktól a pékekig - 150 szakma foglalkoztatási szabályait, de azok továbbra is céhszerűen működnek, a verseny nem erősödött, az árakat ugyanúgy is rögzítik, mint régen, új szereplőknek nincs esélyük belépni a piacra.

Ami sok, az sok

A német kormány ugyanakkor biztos abban, hogy a szerkezeti reformok határozott végrehajtása párosulva a szigorú költségvetéssel megtöri a görög gazdaság hanyatlását. Berlini tisztviselők hangsúlyozzák, hogy nem javasolják uniós költségvetési biztos kinevezését - aki vétójogot kapna az athéni kormány költségvetési döntései felett -, de valamilyen szigorúbb külső ellenőrzést elkerülhetetlennek tartanak.

Keresztúthoz érkeztünk - magyarázza Merkel egyik tanácsadója. A görög vállalások végrehajtásának javulnia kell. Elfogadhatatlan, hogy annak sincs foganatja, amit az ország parlamentje törvénybe foglal. A német szakértők egyébként úgy látják, hogy a második segélycsomag 130 eurós keretösszege helyett immáron inkább 145 milliárdra lenne szükség.

Jönnek a nácik és a komcsik

A németek ráadásul attól tartanak, hogy a helyzet a következő időszakban még romlani is fog. Az országban áprilisban választások lesznek, amelyek a várakozások szerint gyenge, ingatag parlamenti támogatással rendelkező kormány felállásához vezetnek. A konzervatív Új Demokrácia párt válhat a legnagyobb politikai erővé, de várhatóan csak a szavazatok harmadát szerzi meg, ami azt jelenti, hogy a kormányalakításhoz szüksége lehet a populista szélsőjobb támogatására.

Eközben a kommunisták és a szélsőbal minden bizonnyal megerősödik a balközép szocialista párt rovására, amelynek támogatása összeomlott 2009. őszi választási győzelme óta. (A párt munkahelyteremtést ígért, ám ehelyett válságkezelést kellett végeznie.) Az egyre inkább polarizálódó politikai színtér hátterében széthulló társadalom, az elszegényedő középosztály kilátástalan helyzete van - mondják helyi társadalomtudósok.

Berlin alá akar íratni egy papírt a választásokra készülő pártokkal, amelyben vállalják, hogy teljesítik a segélycsomagokért vállalt görög kötelezettségeket. Megfigyelők azonban erősen kétlik, hogy az ország képessé tehető adósságai visszafizetésére, illetve hogy gazdaságát nemzetközi szinten versenyképessé lehet tenni.