A magyar kormány azt tervezi, hogy megvétózza az EU 2021-2027-es költségvetésének, illetve a koronavírus-járván utáni helyreállításra rendelkezésre álló pénzkeretének elfogadását - írja a Reuters a magyar kormányszóvivő megszólalása alapján. A tagállamok állandó brüsszeli képviselői hétfőn tanácskozást tartanak, amelyek napirendre kerül a kérdés, mivel az EU uniós elnökségét ellátó Németország próbaszavazást kér az ügyben.

A döntést az EU november 19-én kezdődő csúcsértekezletén hozzák meg a tagállamok állam- és kormányfői. A magyar és a lengyel kormány azért akar vétózni, mert elfogadhatatlannak tartja a költségvetési kifizetések jogállami kritériumokhoz kötését. A lengyel és a magyar álláspont szerint a jogállamiság érvényesülését egy országban nem lehet egzakt követelmények teljesítéséhez kötni.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta a Reutersnek, hogy a hétfői tanácskozáson a magyar képviselő a magyar parlament egyértelmű mandátumának megfelelően fog szavazni. A hírügynökség sajtómunkása visszakérdezett, hogy ez azt jelenti-e, hogy vétót fog bejelenteni, amennyiben a jogállamisági kritérium szerepelni fog az előterjesztésben. Erre a kormányszóvivő azt felelte, hogy az újságíró következtetése helytálló.