Az EU külügyminiszterei a héten támogatni fogják a Moszkvával kötött vízummentességi megállapodás felfüggesztését, hogy ezzel próbálják meg visszafogni a kiadott beutazási engedélyek számát. Ez bizonyára válasz lehet egyes keleti tagállamok követeléseire, miszerint le kéne zárni a határokat az orosz turisták előtt – írta a Financial Times

A miniszterek első lépésként politikai támogatást szeretnének nyújtani a megállapodás felfüggesztéséhez a kedden kezdődő kétnapos prágai ülésen – mondta a lapnak három brüsszeli tisztviselő, akik részt vesznek a tárgyalásokon.

Drágítja és megnehezíti a beutazást

Bár az ukrajnai háború kezdete után az EU betiltotta az Oroszországból irányuló légi közlekedést, az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beléphetnek az unió területére. A 2007-ben megkötött megállapodáshoz már egyszer hozzányúltak, februárban eltörölték a kormánytisztviselők és üzletemberek szabad mozgására vonatkozó részeket. 

Ez a mostani módosítást viszont kiterjedne az összes orosz állampolgárra, így megszűnne az uniós vízum igénylésével járó kedvezményes elbánás. Ez a gyakorlatban több dokumentumot követelne meg, jelentősen megnövelné a költségeket és a várakozási időt is. Egy magasrangú uniós tisztviselő azt is belengette a portálnak, hogy az év végéig további módosításokat vezethetnek be a beutazás terén.  

Nincs konszenzus a szükséges lépésekről 

Csehország és Lengyelország nem sokkal Putyin Ukrajna elleni invázióját követően leállította az orosz turistavízumok kiadását, ehhez Lettország és Litvánia is csatlakozott. Észtország pedig a múlt héten zárta le határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is többször fordult kéréssel Brüsszelhez, hogy vezessenek be teljes beutazási tilalmat az EU-ban. 

Németország ellenben nem támogatja a turisták kitiltását: Olaf Scholz német kancellár fenntartásait fejezte ki az ilyen szankciókkal kapcsolatban, szerinte a turistavízumok korlátozása „mindazokat az embereket is büntetné, akik azért menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel”.

Azt viszont leszögezik a vízumtilalmat támogató országok is, hogy nem akarnak teljes határzárat: humanitárius okokból, a menedékkérelmek benyújtása és a Putyin-rezsim ellenzéki képviselőinek menekülése érdekében úgy látják, kivételekre is szükség van.