A magas szén-dioxid-adót kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy Dánia elérje azt az ambiciózus 2030-as célt, hogy az 1990-es szinthez képest 70 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Most Európában elsőként vetnek ki a vállalatokra általános érvényes karbonadót – számolt be a Reuters.

„(Ez) az eddigi legnagyobb egyedi hozzájárulás a 2030-ig történő kibocsátáscsökkentéshez” – mondta Jeppe Bruus adóügyi miniszter egy nyilatkozatban.

A teljes CO2-adó 2030-ra tonnánként 1125 dán korona (60 600 forint) lesz az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) hatálya alá tartozó vállalatok számára, és az uniós szén-dioxid-kibocsátási engedélyek 2030-ra tervezett 750 koronás árán felül 375 koronás díjból áll.

Az úgynevezett ásványi anyagokkal kapcsolatos folyamatok keretében működő vállalatok, mint például a cementgyártó Aalborg Portland, Dánia legnagyobb CO2-kibocsátója, az ETS-en felül 125 korona/tonna kedvezményes árat fizetnek majd, hogy megelőzzék a termelés elvándorlását - közölte a kormány.

Azok a vállalatok, amelyek nem tartoznak az ETS hatálya alá – amely az EU fő politikai eszköze a kibocsátás csökkentésére – 750 koronás (40 400 forint) szén-dioxid-adót fizetnek majd.

Az Európai Bizottság tervei szerint az ETS-rendszerben jövőre plusz költségeket terhelnének a szennyező vállalatokra, a befolyt pénzt viszont zöldenergiás és energiahatékonysági projektekbe folyatnák.