A gáztárolókban összesen 93 milliárd köbméternyi földgáz áll rendelkezésre a 27 uniós tagállam számára, amely a tagországok gázkeresletének közel harmadát fedi le – írja az MTI.

Lettországban a töltöttség 77 százalékon, Franciországban 84 százalékon áll, Spanyolországban pedig a 99 százalékot is meghaladja.

Az Európai Bizottság nem közölte, hogy az egyes országok töltöttségi szintje hogy viszonyul az éves fogyasztáshoz, ami pontosabb képet adhat az ellátás biztonságáról.

Kadri Simon, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, az EU felkészült a fűtési szezonra, ami nagyban hozzájárul a stabil energiapiachoz a következő hónapokban.

Az ukrajnai háború kitörése után döntött a Bizottság arról, hogy minden év november elsejéig el kell érniük az európai gáztározóknak a nominális kapacitás 90 százalékát. Ezen túlmenően a tagországok elkötelezték magukat, hogy 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást 2024 márciusáig.

 

Magyarország bőségesen elspájzolt gázból

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. A kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter. A rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét. Bővebben--->