"Meg kell határozni a gáz árának felső határát, egy olyan árat, amely nem terheli meg a piacot" - mondta Roberto Cingolani energiaátalakítási miniszter a Sky Tg 24 csatornának szombaton.

"Már megawattóránként 80 eurónál tartunk, ami a duplája annak, amit egy évvel ezelőtt fizettünk" – mutatott rá a miniszter, aki szerint az EU elég nagy piac ahhoz, hogy befolyásolni tudja a gáz árát, egy ország viszont kevés hozzá. A miniszter úgy vélte, a gáz árának meghatározásával a villamos energia árát is befolyásolják - írta az MTI.

Olaszország, amely az 1980-as években lemondott az atomenergiáról, most fizet azért, hogy nem diverzifikálta energiatermelését. "A többi uniós ország nem korlátozta magát a gázra és néhány megújuló energiaforrásra, mint mi. Most diverzifikálnunk kell, gyorsan fel kell zárkóznunk, miközben a világ más régióiból kell beszereznünk a gázt" - mondta Cingolani.

Olaszország gázimportjának 45 százalékát Oroszországból szerzi be. Az utóbbi időkben Mario Draghi miniszterelnök kormánya komoly erőfeszítéseket tesz beszerzési forrásainak a bővítésére.

Giancarlo Giorgetti ipari miniszter szerint szükség lehet az olasz költségvetés idei céljaitól való eltérésre, ha az ukrajnai háború miatt tovább emelkednek az energiaárak. "Lehet, hogy kénytelenek leszünk megfontolni a költségvetés módosítását, hogy segítsünk a vállalkozásoknak és a családoknak átvészelni az energiasokkot" - mondta Giorgetti.

Az ipari miniszter ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy Olaszországnak vissza kell térnie az atomenergiához. "A megújuló energiák fontosak, de az új generációs atomenergiát is figyelembe kell venni. Napjainkra a tudomány jelentős fejlődést ért el ezen a téren. Az energiaellátás esetében nagyon fontos, hogy a különböző energiaforrások keverékére, köztük a nukleáris energiára támaszkodjon" - mondta Giorgetti.

Az atomenergiához való visszatérés kérdése erősen vitatott téma Olaszországban.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.