Az Európai Beruházási Bank (EIB) dolgozik azon, hogyan támogassa Magyarországot az ukrajnai háború következményeinek enyhítésében - nyilatkozta a Népszavának Teresa Czerwińska, a pénzintézet egyik alelnöke. Az EIB-nek például van tapasztalata abban, milyen pénzügyi eszközökkel lehet segíteni a menekültválsággal érintett közösségeket.

Emellett a pénzintézet egyik legfontosabb feladata lesz, hogy mobilizálja forrásait az Európai Unió energiafüggetlenségének növelésére, például a megújuló energiatermelés, illetve az épületek, valamint a vállaékozások energiahatékonyságának támogatásával. Idetartozik a kontinens hidrogénpotenciáljának fejlesztése is, amiből szerintük Magyarország is profitálhat.

Az EBB tavaly 880 millió euró hitelt, és 11 milliós hitelgaranciát nyújtott Magyarországnak. Ez a GDP 0,59 százalékának felel meg. Ebből az összegből 300 millió eurót kapott a magyar kormány a lakások energiahatékonyságának javítására. A bank 200 millió eurót biztosított a Magyar Villamos Műveknek az áramellátó hálózat korszerűsítésére, és 150 milliót a Diákhitel Központ Zrt.-nek, refinanszírozva a diákok számára nyújtott kedvezményes diákhiteleket.Ezen felül 146 millió eurót fordítottak arra, hogy a magyar egészségügy hatékonyabban kezelhesse a Covid-19 járványt és 50 milliós hitelt nyújtottak az Unicredit Banknak, hogy kedvező finanszírozási forrásokat teremtsen a pandémiával küzdő kis- és középvállalkozásoknak.

“A Budapest Airportnak nyújtott hitelt nem függesztettük fel, továbbra is támogatjuk az egyik legfontosabb magyarországi közlekedési csomópont fenntartható és zöld fejlesztését” - mondta Czerwińska. “Mindaddig nem áll szándékunkban felfüggeszteni a finanszírozást, amíg a hitel folyósításához szükséges szabályokat és eljárásokat betartják, és a projekt megfelel a bank szociális és környezetvédelmi normáinak.”

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.