A Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet közötti határellenőrzés megszüntetése mellett voksoltak az Európai Parlament képviselői csütörtökön – derül ki az EP sajtóközleményéből. A többség tehát úgy ítélte meg, Horvátország teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy a szabad mozgást biztosító övezet részévé váljon.

A Parlament az 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben jóváhagyja, hogy Horvátország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon. A Tanács 2021. december 9-én megállapította, hogy Horvátország minden szükséges feltételt teljesített a schengeni szabályok teljes körű alkalmazásához A képviselők most a folyamat továbbvitelére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérik a Tanácsot.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy az Unió külső határain tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat. Ezért arra kérik Horvátországot, hogy tájékoztassa a Parlamentet és a Tanácsot cselekvési tervének végrehajtásáról (a cselekvési tervvel kapcsolatban további információval a Bizottság közleménye szolgál), különösen a rendőrség tevékenységét nyomon követő független mechanizmusról. Miután a horvát határról visszatoloncolásokról érkeztek hírek, a képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként a Bizottság - akár helyszíni látogatások révén - felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az Európai Parlament régóta támogatja a jelenleg 26 tagú schengeni övezet (Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a zóna tagja) bővítését. A képviselők már 2018-ban kijelentették, hogy Horvátországot a schengeni kritériumok teljesítése után azonnal be kell engedni az övetezetbe. 2022. október 18-án pedig Bulgária és Románia azonnali schengeni tagságát is támogatták.

Horvátország a schengeni csatlakozás előtt minden eddigi országnál alaposabb átvilágításon esett át. A schengeni joganyag nyolc területén összesen 280 ajánlást teljesített. A Bizottság és a Tanács megállapította, hogy az ország készen áll a schengeni joganyag teljes körű alkalmazására. Az Európai Parlament teljes mértékben egyetért: a határellenőrzést még az év vége előtt fel kell számolni

– mondta Paulo Rangel portugál jelentéstevő.

A Parlament álláspontjának kézhezvétele után az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország tagságáról.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.