Az Európai Unió 17 százalékkal kevesebb fosszilis tüzelőanyagot égetett el az áramtermeléshez 2023 januárja és júniusa között, mint az előző év azonos időszakában – írja a Guardian az Ember kutatóintézet friss tanulmánya alapján.

A 27 tagállam együttesen 410TWh energiát állított elő ilyen módon. Az Ember elemzői pedig kiemelték, hogy mióta havi bontásban is rendelkeznek adatokkal, soha ilyen alacsony értéket nem regisztráltak ebben az időszakban. A havi szintű adatkövetést egyébként 2015 óta végzik.

A környezetvédelmi nonprofit szervezet elemzői biztató eredményként jellemezték a most közzétett számokat, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy ez még közel sem az a szint, ahol elégedetten hátra lehetne dőlni.

Örülünk a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorulásának, hosszabb távon azonban nem lesz fenntartható, ha a kereslet csökkenésére támaszkodunk. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy pótoljuk ezt az energiát

– mondta Matt Ewen, az Ember adatelemzője és a jelentés szerzője.

2023 első felében 11 uniós országban több mint 20 százalékkal, öt országban pedig több mint 30 százalékkal csökkent a fosszilis energia előállítása éves összevetésben.

Több ország is rekordot döntött mindeközben a megújuló energiaforrásokból származó energia részarányát tekintve az év első felében:

  • Görögország és Románia először lépte át az 50 százalékos arányt;
  • Dánia és Portugália pedig a 75 százalékot.