Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járvány miatt a szlovák kormány állam tavaly 19 hétre bezáratta a vendéglátóhelyeket, ami a sörfogyasztásra is rányomta a bélyegét - mondta Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) az ügyvezető igazgatója a pozsonyi Új szó online verziója szerint

A szlovák sörszervezet az EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló céget bízta meg egy ezzel kapcsolatos elemzés kidolgozásával. Eszerint a járvány miatt tavaly 35 százalékkal esett vissza a sörök valamint a világos sör és szénsavas limonádé keverékének számító radlerek fogyasztása a szlovákiai vendéglátóhelyeken. A sörgyártók bevételei az előző évhez képest több mint 8 százalékkal estek vissza, amire évtizedek óta nem volt példa. 

Machalik szerint a legrosszabb helyzet a tavalyi első fél évben állt elő, amikor a vendéglátóhelyeken 40 százalékkal esett vissza a sörfogyasztás az előző évihez képest, míg a második fél évben 30 százalékos zsugorodást mértek. A sörgyárak veszteségeit még az sem fedezte, hogy az üzletekben mindeközben 7 százalékkal több sör fogyott. Nem javult a helyzet a járvány második hulláma során sem, amikor Machalík szerint a sörgyárak átmenetileg a kereskedelmi partnereik csaknem 60 százalékát veszítették el. A sörgyártók most abban bíznak, hogy legalább az előttünk álló nyári szezon sikeresebb lesz.