Az Ukrajna déli peremén, az Azovi-tenger partján fekvő Matiupol kikötővárosa ostromra készül - derül ki a Bloomberg helyszíni tudósításából. Katonai járművek dübörögnek az utcákon, az ablakokat bedeszkázzák, hogy megvédjék a bent lévőket a várható tüzérségi támadás lövedékeinek szétfröccsenő repeszdarabjaitól. A házakon feliratok jelentek meg, amelyek megmutatják a lakóknak, hol a legközelebbi óvóhely.

Az emberek attól tartanak, hogy az oroszbarát szeparatisták megtámadják a várost, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő túl van a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulójára rendezett ünnepségeken. Mindenki erről beszél - mondta a negyvenéves Irina a Bloomberg tudósítójának, ami jól jellemzi a helyiek hangulatát. Tény, hogy tavaly nem tartott sokáig a szocsi olimpiai játékokhoz kapcsolódó mosolyoffenzíva - alig hogy véget értek a játékok, Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet.

Hallani az ágyúzást

Mariupol éppen emiatt a változás miatt van nagy veszélyben. A félmillió lakosú iparváros félúton fekszik a Krím és az oroszbarát erők által megszállt délkelet-ukrajnai területek között. Elfoglalásával gyakorlatilag megnyílna az út az előtt, hogy közvetve, az elfoglalt területek közbeiktatásával szárazföldi kapcsolatot létesítsenek Oroszország és a félsziget között. A lázadók állásai mindössze 25 kilométerre vannak a településtől, ahol gyakran hallják a szomszédos Shyrokyne település környékén kirobbant harcok zaját.

Mairupol megtámadása a februári minszki megállapodás felrúgása lenne, ugyanis a város egyértelműen az ukrán és a szeparatista erőket elválasztó frontvonal ukrán ellenőrzés alatt lévő oldalán van. Oroszország természetesen a Ukrajnát vádolja a tűzszünet megsértésével, ám Ashton Carter amerikai védelmi miniszterhelyettes nemrégiben azt mondta amerikai képviselőknek, hogy információik szerint a lázadók új offenzívára készülnek.

Simán elfoglalják?

A fegyvernyugvást ellenőrző megfigyelők néhány hete jelentették a legsúlyosabb ágyúzást Shyrokyne körzetéből és arról számoltak be, hogy a felkelők tankokat és ágyúkat vontak össze valamilyen céllal, annak ellenére, hogy a minszki paktum legfőbb követelménye a nehézfegyverek kivonása a frontvonalból. Az ukrán hadsereg mariupoli szóvivője szerint kellő erőt csoportosítottak a helyszínre ahhoz, hogy megvédjék a várost. Alekszander Zaharcsendo, a szeparatisták vezetője, aki nyíltan beszél arról, hogy a következő célpontjuk a kikötőváros - hiszen, ahogy mondja, anyáink, nővéreink és húgaink élnek ott -, úgy látja, hogy semmi perc alatt bekeríthetik a települést északról, amelynek védői kénytelenek lennének megadni magukat

Rémes következmények

A kijevi vezetés rendkívüli állapot bevezetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha kiújulna a polgárháború az országban. Magyarország sem úszná meg újabb csapás nélkül, ugyanis az EU és az USA biztosan az Oroszország elleni szankciók megszigorításával válaszolna - hiába tagadja Moszkva, hogy semmi köze a helyi konfliktushoz. Angela Merkel német kancellár, a minszki tűzszünet egyik brókere már március közepén világossá tette, hogy ha Mariupol környékén felforrósodna a helyzet, akkor újabb szankciókat vezetnének be.

Egyesek nem hiszik a városban, hogy baj lehet, olyan sokszor kiáltottak már farkast mások - mondja Roman Szokolov, egy matrózból üzletemberré vált vállalkozó, a védelmi előkészületek vezetője. Miközben az irányításával önkénteseket toboroznak a harcok miatt földönfutóvá vált egymillió ember közül, a város lakóinak nem kis része az oroszbarát erők hatalomátvételére vár. Főként öregek, nyugdíjasok, akik enyhén szólva nem hívei a kijevi vezetésnek.

Helyi üzletemberek, a fegyveres erők tagjai, önkéntesek és otthonukat vesztett emberek építik Maiupol védelmét - mondja egy helyi lakos. Világosan látják, hogy ha vesztenek a lázadókkal szemben, akkor mindenük odalesz. A többi lakó közömbösen nézi, hogy mi történik, és várja Putyint.