A szlovákiai élelmiszerek csaknem fele, 47 százaléka tartalmaz egy- vagy többfajta növényvédő szert, ami az egy évvel korábbihoz képest hétszázalékos növekedés - adta hírül az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet adatait a pozsonyi Új Szó.

Növényvédő szer úgy kerülhet a mezőgazdasági alapanyagokból készült feldolgozott élelmiszerekbe, hogy a gyártó a növények permetezése után nem várja ki azt az időt, ami alatt lebomlanak az emberi szervezetre káros anyagok.

A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei a legtöbb növényvédő szert az almában, az eperben, az uborkában, a salátában, a burgonyában, a káposztában, a körtében, a cseresznyében, a rozslisztben, a borban és a tehéntejben találták a boltokban.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu)