A közlemény szerint a több mint 35 éve működő uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer lehetővé teszi a tagállamok hatóságai közti gyors információáramlást. Segítségével számos élelmiszer-biztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna.

Uniós szinten a legtöbb probléma a zöldségekkel és gyümölcsökkel, a mogyoróval, mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint a hal- és haltermékekkel volt. A jelentős, sok tagállamot érintő esetek között szerepelt például aflatoxinnal szennyezett keksz, az atropint és szkopolamint tartalmazó bio polenta, illetve a hisztamint tartalmazó szardella filé is - áll a közlemény.

A rendszer működéséről az Európai Bizottság minden évben jelentést készít. A tavalyi összegzésből kiderül, hogy 2015-ben 3049 bejelentés jelent meg a RASFF-on, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. Ezek 90 százaléka élelmiszerekhez kötődött. A bejelentésekből 775 volt riasztás, ezek száma az előző évhez képest 3 százalékkal nőtt.

 

QP | Quality Placement