A legnagyobb arányú, 2,8 százalékos növekedést produkálta az Európai Unióban a román gazdaság az első negyedévben 2020 utolsó negyedévéhez képest. Átlagban a közép-kelet európai országok jobban teljesítettek, mint az eurózóna tagállamai: Bulgáriában 2,5, Magyarországon 1,9, Lengyelországban pedig 0,9 százalékos volt a növekedés - írta a Maszol.

Az elemzők és a kormány is úgy vélték, hogy az első negyedévben az építőipar lesz a gazdaság húzóágazata. Ez nem jött be, az ágazati növekedés csak 1,2 százalék volt. „Az építőipar idén nem fog az előzetes várakozásoknak megfelelően teljesíteni, aminek egyik oka, hogy megugrott az építőanyagok világpiaci ára” – nyilatkozta a Maszolnak Králik Lóránd, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.

Az igazán nagy meglepetést a lakossági fogyasztás produkálta, ami 4,1 százalékkal nőtt. Ez kimagaslóan jó eredmény, figyelembe véve, hogy a viszonyítási alap 2020 utolsó negyedéve, amikor az ünnepek felturbózták a kiskereskedelmi forgalmat. „A járvány más uniós tagállamokban is tombolt, ott visszaesett a fogyasztás, nálunk azonban nem. Romániában másként viselkedett a lakosság, az uniós átlagtól eltérő magatartást nem lehetett előre látni” – magyarázta a közgazdasági szakember.

„Romániában enyhébbek voltak a járványügyi korlátozások, mint más országokban, részben emiatt lett a gazdaság teljesítménye a legjobb az unióban” – mondja Rácz Béla Gergely a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa. Véleménye szerint ez magyarázza azt is, hogy az elemzők nagyon mellélőttek az első negyedévi prognózisaikkal, a járvány alakulása, valamint a kormányok válaszintézkedései ugyanis előrejelezhetetlenek, a gazdaság teljesítményét azonban nagyban befolyásolják