Nem mintha nem lenne elég hegy a szomszédos Szlovákiában, újra előkerültek a fedett sípálya- tervek. Ismét felröppentek ugyanis a hírek, hogy a Galántára tervezett és időközben leállt, hatalmas beruházás talán mégiscsak megvalósulhat.

A sportközpont tényleg egyedi lenne Szlovákiában, és a világon sem sok hasonló üzemel.

A Sport Park International vállalkozás nem aprózza el – jegyzi meg a sielok.hu. A közel 34 hektáros területen számos sportlétesítmény épülne. A létesítmények megépítésének tervezett határidejét három szakaszra bontották. Először a központi blokk, a focipályák, futball csarnok és a szabadtéri létesítmények készülnének el 2025-re. Utána a fedett, 50 méteres uszoda 2026-ra. Majd harmadik körben, 2027-re a jégkorong csarnok, a fedett sípálya, és a földalatti alagútban kialakított sífutópálya. 

Kép: Sport Park International

Fedett jégkorongpályából mindjárt kettő is épülne, egyik az európai méretek szerint, míg a másik az észak-amerikai (NHL) sztenderd alapján.

A fedett sípályát egész évben üzemeltetnék. Egy 750 méter hosszú és 120 méter széles lesiklópályát terveznek 48 méteres szintkülönbséggel. A tetejére egy négyszemélyes lanovkával lehetne feljutni. A sípálya tetején egy körbár épül panorámás kilátással és 80 férőhelyes étteremmel.

Az óriásberuházás összköltségéről egyelőre nincsenek információk, de több tíz millió euróról lehet szó. 

A SME szlovákiai lap amelyet a ma7.sk szemléz emlékeztet rá, hogy a cseh határ mellé, Egbellre (Gbely) is akartak egy hasonlót. Az oda tervezett fedett pálya kiegészítő létesítmények nélkül 380 méter hosszú, 60 méter széles lett volna. Összesen 218 ezer négyzetméteres komplexumról szóltak a hírek a kétezres évek végén, de a beruházás dugába dőlt. 2016-ban pedig egy másik cég  Dóvalban (Donovaly) próbálkozott hasonlóval, de elsősorban természetvédelmi okok miatt, abból sem lett semmi.

Galánta Szlovákia nyugati részén található, Pozsony és Nyitra között félúton. Üzleti szempontból fontos, hogy közel a magyar és az osztrák határhoz. Győrből autóval egy óra alatt elérhető.

projekt először hat évvel elezelőtt került be a hírekbe, majd az elmúlt négy évben minden kapcsolat megszakadt az akkori helyi önkormányzat és a befektetők között. Az új helyi vezetés és a befektetők újratervezik az egész projektet, amely jelenlegi árakon kb. 250 millió euróba (kb. 98 milliárd forint) kerülne. A városnak és az adófizetőknek várhatóan nem kerül pénzébe a projekt, még az építkezési terület is magántulajdonban van.

Kép: Google Maps

A beruházó Sport Park International vállalat igazgatótanácsának tagja, Ján Veselovský a lapnak elmondta, a projekt jelenleg még nagyon az elején jár, most zajlik csak a szükséges engedélyek beszerzése. A szükséges földterület nagy része már rendelkezésre áll, a szerződéseket megkötötték. Az SPI-ről egyelőre nagyon keveset tudni, a lap mindenesetre furcsának tartja, hogy egy tavaly júniusban alakult vállalat hirtelen ekkora beruházásba fog. 

A portál megkereste Galánta város önkormányzatát, de kiderült, hogy hozzájuk egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatás nem érkezett a beruházók részéről.