Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közölt végleges adatai szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,8 pontra, több mint kétéves mélypontra csökkent novemberben az előző havi 52 pontról. A végleges szám kissé kedvezőbb az előzetesen közölt 51,5 pontnál.

Elsősorban a tőkejavak szektora teljesített gyengén, a termelés és a rendelések állománya is csökkent. A külkereskedelem már harmadik hónapja esett vissza, miközben a költségnyomások erősek maradtak. Ezzel ellentétben a fogyasztási javak termelői stabil növekedést könyvelhettek el - részletezi az adatokat az MTI.

QP | Quality Placement

Az üzleti bizalom az utóbbi hat év leggyengébb szintjének közelében maradt, mivel a kereskedelmi feszültségek és az autógyártás jövőbeni teljesítménye miatti aggodalmak, valamint a politikai fejlemények egyaránt rontották a hangulatot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Bár az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már a 65. egymást követő hónapban állt 50 pont fölött novemberben, értéke 2016 augusztusa óta nem volt ilyen alacsony.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének értéke volt a legalacsonyabb. Olaszország feldolgozóipara már a második egymást követő hónapban zsugorodott, a BMI 48,6 pontra, 47 havi mélypontra csúszott le. Franciaország 50,8 ponttal 26 havi, Németország pedig 51,8 ponttal 31 havi mélypontot tudhat maga mögött. Spanyolország feldolgozóiparának teljesítménye kissé javult, 52,6 ponttal három havi csúcsra emelkedett.

Sötét kilátások

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a novemberi BMI-adatok jól mutatják, hogy milyen nagy mértékben váltak nehezebbé a feldolgozóipar körülményei, jelezve, hogy a termelés lefelé húzhatja az euróövezet gazdaságát a negyedik negyedévben.

A sötétebb kilátások a kereskedelmi háborúkhoz és vámokhoz, valamint a politikai bizonytalanságok felerősödéséhez köthetők, ami a kockázatkerülés fokozódását és a kiadások csökkentését eredményezték. Azoknak a reményeknek, hogy a jelenlegi konjunkturális nehézségek rövid távúak lehetnek, ellentmond a termelők borúlátása, miszerint a következő hónapokban tovább gyengül a kereslet. A háztartások visszafoghatják kiadásaikat, ha nem növekszik a foglalkoztatottság, ami további lefelé mutató kockázatokat jelent a kilátásokra - állapította meg Chris Williamson.