Ez vár Magyarországra, ez vár a forintra

A harmadik negyedévi 4,8 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte - 4,2-ről 4,5 százalékra - idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását. Ennek oka, hogy az EU-transzferek dinamizáló hatása csökken, a világgazdasági konjunktúra bizonytalanabb, s érdemben továbbra sem várható a versenyképesség javulása. Idén az infláció gyorsul, a külső és belső egyensúly romlik, s mindebben 2019-ben sem várható fordulat - közölte lapunkkal a GKI.
Szepesi Anita, 2018. december 3. hétfő, 06:20
Fotó: Napi.hu

A harmadik negyedévben az EU-tagállamok közül csak a lengyel és a lett volt gyorsabb a magyarnál. Az év egészében is ez várható, noha az első három negyedévben elért átlagosan 4,7 százalékos növekedés után a negyedik negyedévben a GKI már csak 4 százalék körüli bővülésre számít. A beruházások dinamikája a harmadik negyedévben még gyorsult, az éves teljesítmény mintegy 40 százalékát adó utolsó negyedévben azonban a GKI markáns lassulást valószínűsít.

Idén a leggyorsabban, legalább 20 százalékkal az építőipari termelés és 6-7 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom bővül, jövőre azonban főleg az előbbi látványosan lassulni fog. Az ipari termelés még javuló idei utolsó negyedév esetén is kevésbé bővül (3,5 százalékkal), mint tavaly, s a romló európai és ezen belül német konjunktúra alapján 2019-ben már ennek megismétlése is kérdéses - prognosztizálja a gazdaságkutató.

Lassul a bérmelkedés

A bruttó keresetek bővülése idén csekély mértékben, de negyedévről negyedévre fékeződik (összesen közel 2 százalékponttal). Az infláció viszont gyorsul, így idén a tavalyi két számjegyűnél valamivel kisebb ütemű, de továbbra is nagyon magas, 8 százalék feletti reálkereset-növekedés várható. Ez jövőre - főleg a bérkiáramlás lassulása miatt - 4-5 százalékra csökken, de így is gyors marad.

Az infláció októberben elérte a 3,8 százalékot, ez az észt és román adat után a legmagasabb az EU-ban. Az év hátralevő részében az világpiaci olajár csökkenése miatt némi lassulás lehetséges, de a gyors bérkiáramlás és a gyenge forint következtében idén 3 százalék közeli, 2019-ben 3,5 százalékos éves átlagos áremelkedés várható. Míg az idei első negyedévben egy euróért átlagosan csak 311 forintot kellett fizetni, augusztus-október átlagában már 325 forintot.

Nem csökken tovább a munkanélküliség

A munkanélküliség az egy évvel korábbihoz viszonyítva még csökken, az előző hónapokhoz viszonyítva azonban már megállt a mérséklődés. Sőt, a harmadik negyedévi átlag 0,2 százalékponttal magasabb is volt a második negyedévinél. Októberben nem történt változás. Igaz, közben a közmunkások száma kedvező módon mérséklődött. A hivatalos munkanélküliség Cseh-, Német- és Lengyelország után Magyarországon a negyedik legkisebb az EU-ban. Kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta immár a közmunkásokkal együtt is kisebb az EU átlagánál. A javulásban azonban fontos szerepe van a külföldi munkavállalásnak is - hangsúlyozzák a prognózis készítői.

Bár az eredményszemléletű államháztartási deficit 2018 első három negyedévében mindössze a GDP 0,4 százaléka volt, és az adóbevételek nagyon kedvezően alakulnak, az éves pénzforgalmi deficit mégis az előirányzottnál 500 milliárd forinttal magasabb (1900 milliárd forint körüli) lehet. Ez mindenekelőtt az EU-transzferek hazai megelőlegezésének következménye.

Idén - az EU hiánycsökkentésre való felszólítása miatt is - a tervezett 2,3 százaléknál egy hajszállal kisebb, 2019-ben viszont a gazdaság markáns lassulása miatt az előirányzott 1,7 százaléknál valamivel magasabb deficit várható. A GDP-arányos államadósság idén csak minimálisan, 73 százalék körülire csökken a tavalyi 73,3 százalékról. 2019-ben viszont, főleg a jelentősen kisebb pénzforgalmi deficit miatt, a ráta megközelítheti a 71 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.12.03 13:51

ezek teljesen jo szamok. en a minimalber emeles utemet tovabb forsziroznam, amig munkaero hiany van, es minden szektorra kiterjed, addig nem szamit hany ceg nem tudja kitermelni, zarjanak be, a munkaero pedig betolti az uresen maradt allasokat jobb penzekert. a cegek most amugy is beruhazasra vannak kenyszeritve, hogy csokkenteni tudjak a munkaero letszamat (kevesbe fajjanak az ures poziciok), az emelkedo berek miatt pedig szinten. eddig olcsobb volt a biorobot a minimalberrel, mostmar a gepesites olcsobb, tehat megeri beruhazni, versenykepessegi elonyt jelent.

harmadreszt pedig a kozmunkasok es a minimalber kozotti ollo nyitasa tovabbi atrendezodest von magaval, ami szinten udvozito. a cafeteria megrancigalasa miatt, boven van ter kiados beremelesekre, immar cafeteria nelkul. hajra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html