Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.

A teljesítménycsökkenés elsősorban az alapanyagok és félkész termékek gyártásában mutatkozott meg januárban. Ezen belül is a termelő berendezések gyártása 2013 júliusa óta első alkalommal esett vissza. A fogyasztási cikkek gyártása azonban továbbra is lendületes növekedést mutat - írja az MTI.

Az új megrendelések beérkezése januárban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent az euróövezeti feldolgozóiparban. A zsugorodás mértéke januárban a legélesebbnek bizonyult 2013 áprilisa óta. Mind a belföldi, mind a külföldi megrendelések csökkentek januárban. Az exportmegrendelések a decemberi 68 havi mélyponttal megegyező mértékben estek vissza januárban is.

Az euróövezeti feldolgozóipar januárban is a meglévő megrendelés-állományából elégítette ki a termelési kapacitása kihasználásához szükséges igényeket. A megrendelés-állomány így már az ötödik egymást követő hónapban csökkent.

A feldolgozóiparban az új megrendelések csökkenése ellenére is folytatódott a munkaerő-felvétel, bár a munkahelyteremtés üteme 2016 szeptembere óta a legszerényebb mértékben nőtt.

Januárban az euróövezeti országok között a holland feldolgozóipar érte el a legjobb teljesítményt 55,1 pontos BMI mutatóval, ami azonban ezzel együtt is 28 havi mélypontnak számít. Görögország 53,7 ponttal a második legjobb teljesítményt nyújtotta, bár esetében a januári érték három havi mélypont. Ausztria 29 havi mélypontot ért el 52,7 ponttal, Írország 27 havi mélypontot 52,6 ponttal, Spanyolország viszont két hónapja a legmagasabb értéket 52,4 ponttal. A francia feldolgozóipar teljesítménye három hónapja a legmagasabb lett januárban 51,2 ponton.

A német gazdaság teljesítménye csökkenésnek indult, a feldolgozóipar teljesítménymutatója 49,7 ponton 50 hónapja a legalacsonyabb lett januárban. Az olasz feldolgozóiparban elmélyült a teljesítménycsökkenés mértéke, a BMI 47,8 ponton 68 hónapja a legalacsonyabb szintet ütötte meg.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

"A januári adatok alapján az euróövezeti feldolgozóipar recesszióba jutott és fékező hatással lesz az első negyedévi gazdasági növekedésre" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "Vannak ugyan nyilvánvalóan átmeneti jelenségek, mint például az autóipar termelésének a csökkenése az új emissziós előírások bevezetése miatt, illetve a sárgamellényes zavargások keresletcsökkentő hatása Franciaországban. Összességében azonban megállapítható, hogy a teljesítmény csökkenésének okai sokkal mélyebben gyökereznek, elsősorban a geopolitikai bizonytalanságok által keltett bizalomvesztésben, valamint a protekcionista törekvések exportkeresletet csökkentő hatásában" - tette hozzá.