Aláírásgyűjtés indult a Sajó folyón több mint három hónapja tartó ökológiai katasztrófa megállítása érdekében - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Harmadik hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta másfél millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz – olvasható a petíció leírásában.

Mindezek következtében a folyóban lévő állat- és növényvilág hatalmas károkat szenvedett, és hiába voltak a vízvizsgálatok eredményei már februárban ismertek, az illetékes szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megfékezéséért.

Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik! - írták a petíciós bizottság tagjai.