Az eddigi stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Izrael már most is elsőrendű szuverén devizaadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy nem számol közvetlen fegyveres konfliktussal Izrael és Irán között.

A Fitch péntek este Londonban közölte, hogy a kilátásjavítással egy időben megerősítette Izrael devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú futamidejű államadósságának "A/A plusz" szintű besorolását. A pozitív kilátás a devizaadósságra vonatkozik, a hazai fizetőeszközben fennálló szuverén kötelezettségek kilátása továbbra is stabil.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint az izraeli államháztartási hiány idén jóval a kitűzött cél alatt lesz. Az idei első tíz hónap adatai alapján a hitelminősítő 3,4 százalékos deficitet vár a költségvetésben szereplő 4,3 százalékos cél helyett. A vártnál jobb teljesítményt a konszolidációs intézkedések, az előirányzatoktól elmaradó kiadások és egyszeri tényezők okozzák - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A javuló költségvetési teljesítmény révén lefelé tart a GDP-arányos közadósság-ráta is. A hitelminősítő prognózisa szerint 2015-re 65,4 százalék lesz az adósságráta, és folyamatosan közelít a kormány által hosszú távra kitűzött 60 százalékos célhoz.

Az újonnan felfedezett földgázmezők kitermelése máris csökkenti az energiahordozó-importot, és az idei első tíz hónapban a GDP-értékhez mérve 0,8 százalékkal csökkentette az izraeli külkereskedelmi hiányt, az év egészében pedig várhatóan ugyanennyit ad hozzá a GDP-értékhez - jósolják pénteki elemzésükben a Fitch londoni szakértői.

A cég szerint az iráni nukleáris programról Genfben elért megállapodás nyomán enyhült a katonai konfliktus rövid távú kockázata, bár ha Irán bármilyen módon megsérti az egyezséget, az továbbra is katonai válaszcsapáshoz vezethet. A szíriai harcoknak eddig minimális közvetlen átszűrődő hatásai voltak Izraelre, jóllehet a konfliktus további menete és a szomszédos országokra gyakorolt hatása változatlanul bizonytalan - áll a Fitch Ratings elemzésében. A cég közölte, hogy minden tényezőt egybevetve nem számít katonai konfliktus kirobbanására Izrael és Irán között. A Fitch várakozása szerint a szíriai polgárháború sem fogja súlyos mértékben destabilizálni a régiót, és nem fog átcsapni közvetlenül Izraelre.

Az izraeli államadós-osztályzat kialakításához a cég mindezzel együtt is jelentős méretékű politikai kockázatot vett figyelembe - áll az elemzésben.