Erre lehet következtetni az ágazat teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexekből, amelyeket csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A Caixin Insight Group és a Markit kínai, illetve londoni piackutató intézet együttműködésével készített kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index novemberi végleges értéke 50,9 pont lett, csökkent a 27 havi csúcsot jelentő októberi 51,2 pontról, de jobb a szeptemberi 50,1 pontnál, illetve az 50,8 pontos elemzői várakozásoknál. Ráadásul az 50,9 pont az utóbbi két évet tekintve a második legjobb érték.

A hivatalos adat még kedvezőbb, ugyanis a növekedés gyorsulását mutatja. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index novemberben 51,7 pontra emelkedett az októberi 51,2 pontról. Elemzők 51,0 pontra számítottak.

A nem feldolgozóipari - főleg az építőipart és a szolgáltatásokat tömörítő szektor - teljesítménye ugyancsak gyorsuló ütemben bővült, a CFLP vonatkozó beszerzésimenedzser-indexe 54,0 pontról 54,7 pontra ugrott az év utolsó előtti hónapjában.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására, az alacsonyabb pedig lassulásra utal.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Az idei év rögösen indult, de az utóbbi hónapokban erőre kaptak a kínai gyárak a kormányzat növekvő infrastrukturális fejlesztéseinek és a - lassan a kifáradás jeleit mutató - ingatlanpiaci konjunktúrának köszönhetően.

A kínai gazdaság a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 6,7 százalékkal növekedett, ugyanannyival, mint az előző két negyedévben. A harmadik negyedévben is a növekvő kormányzati kiadások és a virágzó ingatlanpiac hajtotta a gazdaságot, ellensúlyozva a makacsul csökkenő exportot. A kormány a 6,5 százalék és 7,0 százalék közötti sávban határozta meg az idei évre vonatkozó gazdaságnövekedési célt.

QP | Quality Placement