Az elemzői előrejelzéshez képest kétszer nagyobb, 2,1 százalékos gazdasági növekedést regisztráltak az első negyedévben Romániában az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan kiigazított adatok 1,4 százalékos bővülést mutatnak. A tavalyi év utolsó három hónapjához viszonyítva a bővülés 0,5 százalék - derül ki a román statisztikai hivatal (INS) első becsléséből. Az elemzők többsége úgy véli, a növekedést a kivitel, elsősorban az autóipari termékek exportja serkentette, de az enyhén, 1-1,5 százalékkal bővülő belső fogyasztás is segíthetett. A hivatalos 2013-ra vonatkozó GDP-prognózis 1,6 százalékos bővülést valószínűsít, az IMF 1,5 százalékos növekedést vár. A pénzintézetek előrejelzései között nagy a szórás, 1,2-2 százalékos növekedést tartanak reálisnak. Az EBRD pénteken közzétett jelentésében legfeljebb 1,4 százalékos növekedést jósol idén, 2014-re pedig 2,2 százalékot várnak.

Az Európai Bizottság május elején 2,5 százalékról 2,2 százalékra rontotta az idei növekedési kilátásokat. A 2011-ben regisztrált 2,2 százalékos bővülést követően tavaly a román gazdaság mindössze 0,7 százalékkal bővült, a bruttó hazai össztermék 587,499 milliárd lejt (egy euró 4,3 lej) összesített. A mai adat tükrében az elemzők többsége már úgy véli, hogy az igen jónak ígérkező mezőgazdasági teljesítmény 2 százalék fölé repítheti az idei GDP-adatot.

Az INS keddi jelentése szerint az első negyedévben 4,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, a megrendelésállomány ez idő alatt 2,2 százalékkal bővült. A pénteken közzétett inflációs mutató azonban továbbra is emelkedő tendenciát mutat, noha az előző hónaphoz képest mindössze 0,11 százalékos volt a pénzromlás, az éves mutató 5,25 százalékról 5,29 százalékra emelkedett. A külkereskedelmi mérleget sem sikerült egyelőre pozitív tartományba billentenie Bukarestnek, az export lejben kifejezett értéke a harmadik hónapban 17,5 milliárd (4 milliárd euró) volt, ami 3,6 százalékos bővülést jelent az előző hónaphoz és nem egészen egyszázalékos csökkenést a tavaly márciusi adatokhoz képest. Ezzel egy időben a behozatal lejben 0,1 százalékkal, euróban pedig 1,1 százalékkal, 55,5 milliárdra mérséklődött. Az első háromhavi 4,7 milliárd lejes mérlegdeficit 2,77 milliárddal kisebb a 2012 azonos időszakában regisztráltnál.