Az Oroszországból importált villamos energia kereskedelme "egyelőre" felfüggesztésre kerül, mivel nehézségekbe ütközik a piacon eladott villamos energia kifizetése - közölte a Fingrid az Inter RAO-ra hivatkozva közleményében.

A Reuters beszámolója szerint "Finnországban nem fenyegeti veszély az áramellátás megfelelőségét" - közölte a hálózat, hozzátéve, hogy az Oroszországból származó áram Finnország teljes áramfogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki.

"A hiányzó importot a villamosenergia-piacon több áram svédországi importjával és részben hazai termeléssel is lehet pótolni" - tette hozzá.

A Fingrid közölte, hogy a Nord Pool, az európai áramtőzsde május 6. óta nem fizetett az Inter RAO-nak az orosz közműszolgáltatótól vásárolt áramért.

"A Nord Pool fizet nekik. A Fingrid nem részese ennek az áramkereskedelemnek, mi biztosítjuk az átviteli kapcsolatot Oroszországból Finnországba" - mondta Reima Paivinen, a Fingrid üzemeltetési vezető alelnöke a Reutersnek.

A Nord Pool szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem kommentálja azokat a piaci információkat, amelyeket az ügyfelek hoztak nyilvánosságra.