Az inflációt figyelembe véve a cseh reálbér 8,2 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Csehországban 2000 óta vezetik az átlagbérek kimutatását. A statisztikából kitűnik, hogy a béremelkedés ebben a negyedévben volt a legmagasabb.

A statisztikai hivatal szerint általában érvényes, hogy a cseh alkalmazottak kétharmadának az átlagbér alatt, egyharmadának pedig felette van a keresete. Az alkalmazottak 80 százalékának 16 447 és 63 731 korona (230 258 - 892 234 forint) között volt a havi keresete.

Gazdasági szakértők szerint a magas átlagbér-növekedés mögött elsősorban a koronavírus-járványban rendkívül leterhelteknek, kiemelten az egészségügyben dolgozóknak vagy a mentőknek kifizetett jutalmakat, prémiumokat kell keresni.

Általános a vélemény, hogy az idei második félévben alacsonyabb, de továbbra is nagyon magas bérnövekedéssel kell számolni. Ennek alapvető okát az elemzők kiemelten a jelenlegi munkaerőhiányban látják. Az idei év közepén már több mint 650 ezer külföldi állampolgár dolgozott Csehországban, de a vállalkozói szféra szerint még legalább kétszáz-háromszázezerre lenne szükség.

A második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőttek az átlagbérek. Ezek már a naptári kilengésektől megtisztított adatok - írta az MTI.