A Covid-19-es esetek száma szombaton 104 611 volt a közegészségügyi hivatal adatai szerint, felülmúlva az előző nap regisztrált 94 124 fertőzést. Az ország 84 halálesetet jelentett - írja a Bloomberg.

Franciaországban a járvány annak ellenére robbant be, hogy a teljes lakosság átoltottsága 72,4 százalékos, de a 18 év felettieknél közel 90 százalék. Harmadik oltást 28,5 százalék vett fel.

Emmanuel Macron, aki várhatóan újraválasztására készül az áprilisi voksoláson, hétfőn összehívja egészségügyi tanácsadó testületét, hogy megvitassa a helyzetet és a lehetséges intézkedéseket.

A kormány már január elejétől olyan rendszert kíván bevezetni, amely előírja, hogy a bárokba, éttermekbe és kulturális helyszínekre való belépéshez teljes körű oltással kell rendelkezniük az embereknek, hogy segítsen lassítani a terjedést - közölte kedden Gabriel Attal kormányszóvivő.

Olivier Veran egészségügyi miniszter a hét elején azt jósolta, hogy az omikron-törzs a karácsonytól újévig tartó időszakban válik dominánssá Franciaországban. Az új változat megjelenése után az Egyesült Királyságban és Olaszországban is rekordokat döntött az új esetek száma. Portugáliában már az új variáns vált dominánssá.

Franciaországban jelenleg több mint 16 000 embert ápolnak kórházban a Covid miatt, köztük mintegy 3300-at intenzív osztályon. Több mint 122 500 haláleset történt a járvány kezdete óta.

Az eddigi ismeretek alapján az omikron-variáns enyhébb tüneteket okoz, képes kijátszani az oltások biztosította védettséget, ami miatt sokkal fertőzőbb is.