A Gazprom eddig ragaszkodott a Lengyelországgal kötött hosszú lejáratú szerződésbe foglalt gázárhoz, de most úgy tűnik, hajlik egy kompromisszumos megoldásra, nem várva meg a nemzetközi döntőbíróság határozatát. Ebben szerepe lehet annak, hogy Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter a múlt héten megbeszélést folytatott Alekszandr Medvegyevvel, a Gazprom exportért felelős elnökhelyettesével, bár - mint a Dziennik Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap írta - a tárgyalásról a felek semmit sem voltak hajlandók elárulni.

Varsó legfőbb problémája, hogy az egész Európai Unióban ő kapja a legdrágábban az orosz gázt - a múlt évben 1000 köbméterenként átlag 420 dollárért. Ezt az adatot a Vedomosztyi című orosz lapnak nem hivatalosan a gáztársaság is megerősítette. Európában ennél többet csak Bosznia-Hercegovinának és Macedóniának kellett fizetnie, ezek azonban a legkisebb vásárlók közé tartoznak: az előbbi 0,28, az utóbbi0,13 milliárd köbmétert importált tavaly. A lengyelek viszont Németország és Olaszország után a legtöbbet, több mint 10 milliárd köbméternyi gázt vásároltak az oroszoktól, amin a Gazprom közel 4,3 milliárd dollárt keresett.

A Vedomosztyi szerint a legnagyobb orosz vállalat, a Gazprom az "oszd meg és uralkodj" taktikát alkalmazza ügyfeleivel szemben. A 2010-eshez viszonyítva a legkevésbé azoknak az országoknak emelte az árat, amelyek fontosak a Déli Áramlat építése szempontjából, így jól járt Magyarország és Törökország, Bulgária pedig ígéretet kapott egy 11,1 százalékos árcsökkentésre, mert vállalta, hogy idén novemberig megadja az összes szükséges engedélyt a vezeték építéséhez. Szenzációs eredményt értek el a szlovákok, akikkel peren kívül kiegyeztek - egy 10 százalékos árleszállítás fejében.

A lengyelek több hónapos eredménytelen tárgyalás után fordultak tavaly év végén a nemzetközi döntőbírósághoz. A Gazprom azonban úgy tűnik, szeretné elkerülni a bírósági eljárást. Medvegyev a The Moscow Timesnak úgy nyilatkozott, hogy mind a németekkel, mind a lengyelekkel lehetségesnek látszik a megállapodás peren kívül, s közel járnak a megoldáshoz a felekkel folytatott megbeszéléseken. "Utasítottuk szakértőinket, hogy fejezzék be a tárgyalásokat még a labdarúgó Európa-bajnokság befejezése (július 1) előtt" - közölte a Gazprom elnökhelyettese.