Elindult Romániából a konstancai kikötőből az első, ukrajnai búzával megrakott teherhajó - írta a Maszol. Ukrajna a világ negyedik legnagyobb búza exportőre, azonban az orosz invázió kezdete óta a saját fekete-tengeri kikötőin keresztül nem tud áruszállítást folytatni.

A hajó 71 ezer tonna ukrán búzával a gyomrában hagyta el a dobrudzsai kikötőt. A gabona vasúton érkezett Romániába.

„Ukrajna gabonaexportjának támogatásával hozzájárulunk egy nagyon súlyos globális éhínség megelőzéséhez” – nyilatkozta Viorel Panait, a kikötőben működő gabona terminált üzemeltető Comvex elnöke. Az Ukrajnából érkező gabona jelentős bevételi forrást is jelent a Comvex számára. A vállalat terminálján keresztül napi 70 ezer tonna gabonát lehet hajóra rakni.

A hét első felében útnak indult egy 35 ezer tonna ukrajnai vasérccel megrakott hajó is. A következő ércszállító indulása május közepére van időzítve. Mostanáig körülbelül 80 ezer tonna gabona érkezett Ukrajnából a romániai Konstancára, hogy aztán tengeren folytassa az útját. Az elkövetkező időszakban még több termény fog érkezni a háború sújtotta országból, tájékoztatott Florin Goidea, a tengeri kikötőket igazgató országos hatóság (CNAPM) vezetője.

A Románián keresztül történő ukrán export elősegítése céljából a kormány a napokban bejelentette, hogy korszerűsíteni fog egyes, az ukrán határ és Konstanca közti vasútvonalakat. „A kikötő körüli infrastruktúra gond az egész román gazdaság számára, a lassú megközelíthetőség ugyanis növeli a költségeket” – mondja Viorel Panait.