Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Németország mellett számos más európai ország folytat tárgyalásokat Ukrajnában a föld alatti gáztározó létesítmények használatáról - közölte pénteken Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter egy kijevi sajtókonferencián. A miniszter szerint Lengyelország például az ukrán tározók igénybe vételével szeretné a szabályozni a belföldi gázárakat.

Az ukrán föld alatti gázszállítási rendszer (GTS) összesen 13 tározóval rendelkezik, amelyek együttes kapacitása meghaladja a 31 milliárd köbmétert. Ekkora kapacitás elegendő ahhoz, hogy a nyári hónapokban betárolt földgázt fel lehessen használni a téli csúcsterhelések idején.

Ukrajna és az EU május 3-án kerekasztal-megbeszélést folytat Brüsszelben az ukrán gázpiac továbbfejlesztéséről Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos és Eduard Sztavickij ukrán energiaügyi miniszter elnökletével. A GTS modernizálásáról és egy kelet-európai gázelosztó központ létesítéséről folytatandó tárgyalásokra meghívást kaptak a legnagyobb energiaipari vállalatok, közöttük az orosz Gazprom is.

A GTS modernizálására nyújtandó támogatás mellett az EU segítséget nyújt Ukrajnának a gázellátás diverzifikálásához is. Ennek keretében Ukrajna 2012 novemberétől 171 millió köbméter német földgázt kapott már lengyelországi vezetéken keresztül.

Ukrajna emellett szerződést kíván aláírni még az idén magyarországi és szlovákiai irányból érkező gázszállításokról is összesen 7 milliárd köbméteres nagyságrendben. Eduard Sztavickij szerint ezek a tételek meghatározó befolyással lesznek arra az árra, amit Ukrajna Oroszországnak fizet a gázszállításokért (jelenleg több mint négyezer dollárt ezer köbméterenként).

Az idén márciusban számos magántársaság kezdte meg az ukrán Naftogaz állami vállalattal együttműködve európai és oroszországi gáz szállítását Ukrajnába. Ukrajna jelenleg gázszükségletének túlnyomó részét Oroszországból fedezi. Az Interfax orosz hírügynökség becslése szerint az idén Oroszország 20 milliárd köbméter gázt szállít majd Ukrajnának.