Mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát - ami kevesebb, mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak -, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és már nem előnyös az Egyesült Államoknak - mondta a Reuters szerint az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője. Az előnyök már nem kölcsönösek - az Egyesült Államoknak számottevő potenciális bevételkiesést jelentenek, az amerikai befektetésekért cserébe kevés a magyarországi kedvezmény.

Nyomásgyakorlás

A szerződés felmondásának időzítése ugyanakkor - miután az Egyesült Államok évek óta aggódik a szerződéssel kapcsolatban - arra utal, hogy a pénzügyminisztérium ezzel próbál nyomást gyakorolni Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez.

A felmondás várhatóan hat hónap múlva fejeződik be, miután a pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak.

Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet. Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője.

Magyarország júniusban megvétózta a legnagyobb cégeket - az EU területén működő, 750 millió eurót meghaladó éves konszolidált bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat - érintő 15 százalékos minimumadó bevezetését. A magyar kormány szerint egy ilyen intézkedés adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon. (A kabinet tavaly ősszel még támogatta a javaslatot.) Egyes hírek szerint az EU Magyarország nélkül is alkalmazná azt. A francia pénzügyminiszter szerint a magyar blokkolásnak semmi köze a minimumadóhoz. "Európát nem ejthetik túszul a jövőben egyes tagállamai!" - mondta a francia miniszter.