Pénteken az októberi euróövezeti termelői árindex, valamint a novemberi amerikai foglalkoztatási adatok lehetnek lényeges hatással az árfolyamok alakulására. Az amerikai foglalkoztatási adatoktól visszaigazolást várnak a piacok arra a feltételezésre, hogy a kamatemelések a kívánt hatást fejtették ki a gazdasági aktivitásra anélkül, hogy recessziót idéztek volna elő.

Csütörtökön, az európai tőzsdék – London kivételével – nyereséggel zártak, több havi csúcson. Az emelkedést a technológiai ágazat részvényei vezették. A tőzsdei befektetők pozitívan fogadták az amerikai jegybankelnök megjegyzését a kamatemelés ütemének lassulásáról. Pozitív hatással volt a kereskedésre az a jelzés is, hogy Kínában enyhítették a Covid-korlátozásokat.

A páneurópai STOXX Europe 600 index 0,33 százalékkal kezdett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,28 százalékkal csökkent a pénteki kezdéskor. Londonban az FTSE-100 index 0,26 százalékkal csökkent, a DAX Frankfurtban 0,16 százalékkal kezdett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 index 0,38 százalékkal gyengült, a milánói FTSE MIB index 0,23 százalékkal csökkent, Madridban az IBEX-35 index 0,33 százalékkal alacsonyabban kezdte a pénteki kereskedést.

Az olajár emelkedett kissé pénteken és november eleje óta az első alkalommal halad nyereséges hétzárás felé. Az áremelkedés elsősorban a kínai keresleti kilátásokat beárnyékoló járványvédelmi korlátozások várható enyhülésének köszönhető. Fenn áll a lehetősége annak is, hogy az OPEC+ termelésének csökkentését jelenti be december 4-i ülésén.

A WTI nyersolaj ára az európai kereskedési idő kezdetén 0,22 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 81,40 dolláron. A Brent ára 0,39 százalékkal ment fel 87,22 dollárra.

Az arany áremelkedéssel fejezi be a hetet. Az európai nyitáskor 0,05 százalékkal állt alacsonyabban unciánként 1801,94 dolláron.

 

 

 

Az euró a decemberi hónap elején 1,05 dollár feletti szintet ért el, amire június vége óta nem volt példa, és novemberi 5,5 százalékos havi nyereségére 2010 szeptembere óta nem volt példa. Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik erősebben 1,05296 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!