Az OECD 35 tagországában 0,9 százalékos volt az éves infláció, míg az előző három hónap mindegyikében 0,8 százalékot mértek, azaz továbbra is jócskán elmarad attól a 2 százaléktól, amelyet a legtöbb jegybank szükségesnek tart az egészséges gazdasági növekedéshez - derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból.

Az OECD-országokban 7,1 százalékkal csökkentek az energiaárak júniusban, míg az előző hónapban 8 százalékos volt a visszaesés. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció 1,8 százalékra rúgott júniusban, csakúgy mint májusban.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, az éves infláció 2,3 százalékon stagnált az év hatodik hónapjában.

A világ hét legfejlettebb országából álló G7-csoportban júniusban már az ötödik egymást követő hónapban állt 0,6 százalékon az éves infláció, míg az euróövezetben a májusi 0,1 százalékos csökkenés után júniusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az OECD adatai szerint Magyarországon éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júniusban a májusi 0,2 százalékos visszaesés után.