Az euróövezetben 1,6 százalékos infláció volt júniusban, magasabb a májusi 1,4 százalékos éves árdrágulási ütemnél. Az EU egészében 1,7 százalékkal nőttek a június végéig tartó 12 hónapban az árak. Májusban 1,6 százalékos éves infláció volt. Havi szinten a közös valuta térségében és az unió egészében is 0,1 százalékkal emelkedtek júniusban a fogyasztói árak. A közölt adatok megfelelnek az Eurostat által július elsején ismertetett előzetes számoknak.

Az euróövezetben a változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított éves maginfláció 1,2 százalék volt júniusban, ugyanannyi, mint májusban. A lakossági energiaárak 1,6 százalékkal, az élelmiszerárak 3,2 százalékkal, az ipari cikkek árai 0,7 százalékkal, míg a szolgáltatások árai 1,4 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban.

Az EU 28 tagállama közül a legmagasabb éves infláció Romániában (4,5 százalék), Észtországban (4,1 százalék), illetve Hollandiában (3,2 százalék) volt, míg Görögországban 0,3 százalékkal csökkentek, Lettországban és Lengyelországban egyaránt 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az Európai Unió módszertan szerint számított magyar éves infláció - a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közlésének megfelelően - 2,0 százalék volt júniusban.