Harminc gyümölcs- és zöldségfélénél tiltja be a műanyag csomagolás használatát a francia kormány, amely egy jövő évben hatályba lépő - hulladékok kezelését célzó törvény része - írja az Euronews.

Az új intézkedés azért is fontos, mert jelenleg a gyümölcsök és a zöldségek több mint 37 százalékot műanyag csomagolásban értékesítik, és az új rendelet akár egymilliárd "felesleget" is megszüntethet.

A francia környezetvédelmi minisztérium szerint így jövőre többek között a burgonyát, a sárgarépát, az almát és számos citrusfélét már műanyag nélkül forgalmazzák, a rendeletet legkésőbb 2026-ig viszont minden zöldségre és gyümölcsre kiterjesztik. 

Kihívást azonban az érett- és a bogyós gyümölcsök alternatív csomagolásaik jelentik, ugyanis ezek nagyon könnyen megromolhatnak, ha ömlesztve értékesítik őket. 

Az élelmiszeripar több szereplője azonban bírálta a kormány döntését mondván, hogy a gyümölcsöket és a zöldségek 65 százalékát már így is ömlesztve forgalmazzák és a szektorban használt műanyag csomagolás aránya épphogy eléri a 1,5 százalékot. 

Arról korábban a Napi.hu is írt, az Aldi például új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd egy angol városban, Ulverstonban.

A termékeket - ugyanúgy mint a zöldségeket- tömeg szerint árulják az utántöltő állomáson és ennek bevezetésével több mint 21 millió műanyag csomagolás - nagyjából 130 tonna hulladék- használatát tudják mellőzni.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló EU-irányelv szigorúbb szabályokat ír elő azon termék- és csomagolástípusok esetében, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák, fültisztító pálcikák, italkeverő pálcikák használata.