Robert Habeck, a német szövetségi kormány zöldpárti gazdasági minisztere szombaton a Deutschlandfunk rádiónak beszélt a gázhelyzet alakulásáról és a lehetséges forgatókönyvekről. A politikus szerint az oroszországi gázszállítások várhatóan ki-kimaradnak majd a következő időszakban is, ám Habeck szerint mindent meg kell tenni ,hogy elkerüljék a "politikai rémálom-forgatókönyvet."

Ez alatt azt értette, hogy olyan akut válsághelyzet állna elő, amikor az államnak át kellene vennie az irányítást a gázelosztásban. "Ez olyan próbatétel elé fogja állítani Németországot, amilyenre már régóta nem volt példa" - idézi Habecket a Euronews. A politikus szerint egy ilyen szituáció a társadalmi szolidaritás végét is jelenthetné.

Habeck azonban azt is hangsúlyozta, hogy arra, hogy a kormány beavatkozzon a privát gázfogyasztásba (abba, hogy ki fogyaszthat és ki nem)  csak "végső esetben" kerülhet sor. Azt azonban el kell fogadnia mindenkinek, hogy a kritikus infrastruktúrák (például a kórházak és az idősotthonok) ellátása előbbre való minden más fogyasztói igénynél.